Un judecator din orasul Detroit (SUA) a aprobat o campanie publicitara anti-islamista, promovata de grupul American Freedom Defense Initiative, care afirma ca ii ajuta pe musulmani sa-si abandoneze credina, transmite The Detroit News. Magistratul Denise Hood a afirmat ca reclamele ce vor aparea pe autobuzele SMART din metropola americana respecta Primul amendament al Constitutiei Statelor Unite, precum si pe cel de-al 14-lea, respingand astfel decizia Autoritatii de Transport din Michigan, care le interzisese.

O reclama controversataFoto: Agerpres

Reclamele, ce vor putea fi amplasate pe autobuze in urmatoarele zile, contin mesajul: "O fatwa emisa pe capul tau? Abandonezi Islamul?... Ai intrebari? Avem raspunsuri!"

Potrivit informatiilor, campania este finantata de American Freedom Defense Initiative, un gup al carui director-executiv este Pamela Geller, un blogger cunoscut pentru opiniile sale anti-islamiste. Geller conduce si organizatia Stop Islamization of America, despre care se afirma ca este un grup anti-musulman.

Anul trecut, American Freedom Defense Initiative a dat in judecata autoritatea pentru transport din Michigan, dupa ce aceasta respinsese campania publicitara. Grupul a sustinut ca Suburban Mobility Authority for Regional Transportation (SMART) incalca dreptul la libera exprimare.

Judecatorul Hood a scris ca decizia conducerii SMART de a respinge mesajele publicitare "nu a fost rezonabila, ci mai degraba arbitrara si inconstanta".

Conducerea SMART nu a comentat decizia magistratului, insa in documentele din instanta a precizat ca politicile sale de respingere a unor mesaje "politice si de alta natura" sunt constitutionale.

Thomas More Law Center, care a reprezentat legal American Freedom Defense Initiative, a afirmat ca SMART a dat dovada de "dublu standard", deoarece anii trecuti a acceptat reclame din partea unui grup ateist care afirmau: "Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singurul".

In zona Detroit se afla una dintre cele mai mari comunitati de musulmani din Statele Unite. Circa 300.000 de persoane din zona au radacini in lumea araba.

Liderul organizatiei Council on American-Islamic Relations, Dawud Walid, a declarat ca decizia judecatorului "nu va pune capat problemei" si ca grupul sau respecta procesul legal. El a afirmat ca mesajele "sunt destinate sa promoveze Islamofobia", iar American Freedom Defense Initiative a fost calificat ca similar Ku Klux Klan-ului.

Geller s-a declarat "incantata" si a afirmat ca reclamele au fost amplasate deja pe autobuze in New York si Miami.

Decizia judecatorului din Detroit a venit in contextul in care vineri, cel putin 7 angajati straini ai ONU, intre care si romanul Filaret Motco, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite de catre controversatul pastor Terry Jones..