Situatia de la centrala nucleara de la Fukushima este mai grava decat accidentul produs in 1986 la centrala de la Cernobil, sustine Natalia Mironova, expert rus in energie atomica si una dintre cele mai critice voci la adresa utilizarii energiei nucleare, in tara sa. "Cernobil a fost ca explozia unei bombe. Noua bomba, cea de la Fukushima, ne poate costa mult mai scump", sustine Mironova, potrivit AFP.

"Fukushima este mai periculoasa decat Cernobilul", a afirmat Natalia Mironova, la un summit pe tema evenimentelor nucleare ce are loc la Washington, estimand ca un eventual accident nuclear la Fukushima ar avea consecinte mai grave la nivel international decat cel din Ucraina, de acum 25 de ani.

Catastrofa nucleara de la Cernobil, evaluata la nivelul 7, este considerata cel mai grav accident nuclear civil din istorie.

"Cernobil a fost evaluat la nivelul 7 in conditiile in care accidentul s-a produs la un singur reactor, iar catastrofa a durat doua saptamani. La Fukushima au trecut deja trei saptamani de la debutul crizei si patru reactoare sunt in pericol", spune expertul rus.

Problemele la centrala nucleara de la Fukushima au inceput dupa cutremurul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie, reactoarele centralei suferind avarii.

Pana acum, Agentia japoneza de Securitate nucleara a evaluat la nivelul 5 incidentul de la centrala nucleara de la Fukushima.