Pastorul american Terry Jones, cel care recent a incendiat Coranul in Statele Unite, a afirmat ca uciderea angajatilor ONU in Afganistan, in urma unei demonstratii violente desfasurate vineri la Mazar-i-Sherif, a fost un eveniment "foarte tragic", relateaza Los Angeles Times. Ulterior, Jones a spus pentru AFP ca este "devastat", dupa ce mai multi angajati straini ai ONU, inclusiv romanul Filaret Motco, au fost ucisi in atacul asupra unui birou al Natiunilor Unite din localitatea afgana.

Pastorul Terry JonesFoto: Reuters

Intr-un comunicat trimis pe email vineri, dupa atacul din Afghanistan, Jones a condamnat violentele, pe care le-a calificat drept "o actiune foarte tragica si criminala".

Terry Jones, care este pastorul bisericii The Dove World Outreach Center din Florida, a cerut guvernului de la Washington si Natiunilor Unite "sa-i aduca imediat pe acesti oameni (n.red. atacatorii) in fata justitiei".

"A venit timpul ca Islamul sa fie tras la raspundere", a spus Jones.

Islamul "nu este o religie a pacii", a completat pastorul american, cunoscut pentru declaratiile sale impotriva musulmanilor si a homosexualilor.

El a solicitat ONU sa actioneze impotriva "tarilor dominate de musulmani", despre care a spus ca "trebuie sa-si modifice legile care le guverneaza pentru a permite libertatile si drepturile individuale, precum dreptul la rugaciune, la exprimare libera si la deplasarea libera, fara frica ca esti atacat sau ucis".

Ulterior, intr-un interviu pentru AFP, pastorul din Florida a declarat ca este "devastat" din cauza atacului, adaugand insa ca "nu se simte responsabil" pentru violente.

New York Times a scris, citand-o pe Fran Ingram, asistenta a congregatiei, ca unii membrii ai bisericii din Florida "au fost surprinsi" de violentele de vineri din Afghanistan. Unii dintre ei au spus ca se temeau ca vor fi atacati, dupa ce au primit numeroase amenintari cu moartea, si de aceea poarta arme asupra lor.

Arderea Coranului, considerata motivul violentelor din Afghanistan

Prosteste in Afganistan impotriva arderii Coranului de catre o biserica din SUA

Prosteste in Afganistan impotriva arderii Coranului de catre o biserica din SUA

Foto: Reuters

Vineri, cel putin 7 angajati straini ai ONU, intre care si Filaret Motco, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite. Doua dintre victime au fost decapitate.

Pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

Jones a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane.

In septembrie 2010, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia saa provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.

In plus, Interpolul a avertizat in toamna anului trecut ca daca biserica lui Terry Jones isi va duce la indeplinire planurile de a arde exemplare din Coran, evenimentul va duce, cel mai probabil, la declansarea de atacuri teroriste la nivel global.

Biserica Dove World Outreach Center este recunoscuta ca fiind una controversata, de la infiintarea sa, in 1981, inclusiv pentru pozitia impotriva avorturilor si a casatoriilor intre homosexuali.