Partea nipona trebuie sa analizeze ultimii pasi ai Moscovei in relatiile cu Japonia si sa caute cheia pentru imbunatatirea dialogului cu ea. Un astfel de apel a fost lansat de cotidianul Japan Times, citat de presa rusa. In tara confruntata cu o mare nenorocire, nu au ramas neobservate eforturile echipelor de salvatori rusi si disponibilitatea Moscovei de a sari in ajutor. Dar se va ajunge la ameliorarea relatiilor? Expertii consultati de Nezavisimaia Gazeta amintesc ca, in pofida disensiunilor legate de Kurile, Japonia nu mai conditioneaza de mult colaborarea economica de mersul lucrurilor din politica si este gata sa participe la exploatarea resurselor naturale rusesti.

Pe 11 martie, la mai putin de trei ore de la devastatorul cutremur din nord-estul Japoniei, presedintele Dmitri Medvedev a anuntat ca Moscova este pregatita sa dea o mana de ajutor, a descris Japan Times reactia Moscovei la catastrofa seismica.

O zi mai tarziu, premierul Vladimir Putin a declarat: „Japonia este vecinul nostru, prietenul nostru de alaturi si, in pofida diferitelor neintelegeri, este de datoria noastra sa fim partener de nadejde”. El a dispus trimirea de nave cu materiale energetice in Japonia.

Reflecta ziarul punctul de vedere al conducerii nipone? Este posibil un progres pozitiv in relatiile dintre tarile noastre? O imbunatatire este posibila, a estimat Valeri Kistanov, expert la Centrul pentru studierea Japoniei.

Primele semnale in acest sens au venit chiar inainte de dezastru, cu prilejul vizitei la Moscova a noului ministru nipon de externe. Dupa ce s-a distantat usor de declaratiile premierului sau, care a spus ca deplasarea lui Medvedev pe Insula Kunashir constituie o obraznicie nepermisa, seful diplomatiei de la Tokio a precizat ca este punctul personal de vedere al premierului.

„Cu totul alta a fost atmosfera discutiilor cu ministrul rus al industriei, Viktor Hristenko. Interlocutorii au convenit organizarea, pana la sfarsitul anului, a unei mese rotunde dedicata dezvoltarii Orientului Indepartat al Rusiei, cu participarea reprezentantilor marilor corporatii nipone. Pana acum, Tokio si-a coordonat actiunile economice de politic. Acum se renunta la aceasta linie, chiar daca pretentiile teritoriale se mentin. De altfel, este singurul obstacol din calea dezvoltarii relatiilor bilaterale. Altele nu exista”, a spus expertul.