O companie de recrutare din Statele Unite cauta in prezent lucratori specializati in centrale nucleare, care urmeaza sa mearga in Japonia pentru a ajuta la rezolvarea situatiei de la Fukushima Daiichi, grav afectata de cutremurul si tsunamiul din 11 martie, transmite Reuters. Candidatii trebuie sa indeplineasca cateva conditii, printre care experienta in industria nucleara, dorinta de a lucra intr-o zona radioactiva si o familie care e dispusa sa ii lase sa mearga in Japonia. Primul grup pleaca in Japonia duminica.

Centrala de la FukushimaFoto: Agerpres

De asemenea, doritorii trebuie sa aiba un pasaport valabil.

Joe Melanson, care recruteaza personal pentru industria nucleara la compania Bartlett Nuclear din Plymouth (Massachusetts), a declarat ca cei selectati vor fi recompensati financiar "mai mult decat media obisnuita" si vor avea posibilitatea sa incerce "sa rezolve o criza majora".

"In urma cu doua saptamani, le-am spus managerilor nostri sa alcatuiasca o lista cu orice persoana interesata sa mearga in Japonia", a spus Melanson. El a afirmat ca duminica va pleca spre Japonia primul grup, format "din mai putin de 10 persoane". "Ne asteptam ca alti lucratori sa-i urmeze", a declarat Melanson.

Joe Melanson a spus ca firma sa a fost rugata sa gaseasca personal de cativa subcontractori ce au legaturi cu compania mixta nucleara General Electric-Hitachi. GE a fost firma care a realizat designul reactoarelor de la Fukushima. "Initial, n-am avut detalii despre durata postului sau a functiilor ce sunt dorite. Singura cerinta era aceea de a avea un pasaport valid", a spus el. Ulterior, compania de recrutare a parcurs mai multe liste de voluntari si a selectat "ingineri si tehnicieni despre care stim ca vor lucra bine acolo".

Melanson a precizat ca lucratorii care vor sa mearga in Japonia nu sunt persoane "pregatite sa-si riste sanatatea pentru un castig rapid, ci tehnicieri si ingineri seniori care au avansat in cariera lor". El a adaugat ca nu se asteapta ca americanii sa intre in contact cu "cele mai mari niveluri de radiatii" si ca Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei, va folosi roboti pentru a limita expunerea la radiatii.

Potrivit informatiilor, americanii vor ajunge initial in Tokyo, dupa care vor merge cu masinile cei 480 de km pana la centrala Daiichi. Ei vor avea la dispozitie translatori, astfel incat nu vor fi nevoiti sa vorbeasca japoneza. Melanson a spus ca nu este clar cat vor sta americanii la Fukushima, estimand doar ca e vorba "de cel putin o luna".

Reuters precizeaza ca TEPCO a solicitat ajutor de la companii din industria nucleara din intreaga lume. Compania franceza Areva si americanii de la Westinghouse au trimis deja specialisti in Japonia.