Economia chineza a continuat sa creasca puternic si in prima parte a anului 2011, dar urmatoarele luni vor reprezenta o perioada critica, pe fondul temerilor legate de cresterea infatiei si a incertitudinilor globale, ce includ tulburarile din Orientul Mijlociu si problemele generate de cutremurul japonez, informeaza un raport publicat recent de STRATFOR.

ChinaFoto: Constantin Barbu / HotNews

Primavara va fi o perioada critica deoarece se asteapta ca inflatia sa atinga un nivel de 6%. Stim din rapoartele de la fata locului ca inflatia se simte mult mai puternic, in jurul cifrei de 15%, fiind chiar mai intensa de atat cand vine vorba de preturile la mancare. Si costul combustibililor este in crestere, pe fondul unei decizii oficiale de a mari preturile din luna februarie si a situatiei de pe piata globala a petrolului. Guvernul chinez este ingrijorat de situatie si a luat masuri pentru a creste disponibilitatea petrolului si pentru a tine preturile sub control, dar si pentru a preveni speculatiile si incercarile de manipulare a pietei.

Tehnicile agresive folosite de guvern sunt un indicator al unor temeri mult mai adanci, potential legate si de protestele recente. Principalele motive de ingrijorare pentru autoritatile de la Beijing sunt problemele generate de tranzitia spre un nou model economic. China doreste sa isi reorienteze economia spre un consum intern mai mare, care sa continue sa sustina cresterea.

Dar problemele s-au adunat pentru chienzi: in primul rand, merita aruncata o privire asupra sectorului imobiliar. China incearca sa limiteze cresterea acestui sector deoarece foarte multi oameni au apelat la imobiliare ca la un depozitar al bogatiei lor, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a preturilor la locuinte, alimentata si de disponibilitatea din ce in ce mai mare a creditelor.

Solutia abordata de guvern este impunerea de reguli care sa puna presiune in directia scaderii preturilor la locuinte. Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra sectorului constructiilor si ar putea incetini cresterea economiei chineze, chiar cu riscul de a crea o incetinire incontrolabila.

Ne putem astepta si la o noua serie de cheltuieli pentru restructurarea economiei. Planul cincinal 2011-2015 doreste sa sustina nivelul de crestere actual, chiar cu riscul unor implicatii negative in viitor. Totusi, guvernul nu ar trebui sa se astepte la cresteri generate doar de accesibilizarea creditului in societate si de cheltuieli guvernamentale: tara ramane cu un sector al exporturilor care nu mai poate creste la aceeasi rata ca si pana acum, iar consumul intern este mult mai mic decat in orice alta tara comparabila. Guvernul face cheltuieli si incurajeaza creditarea pentru a sustine cresterea in continuare, in ciuda declaratiilor care indica o moderare a ritmului de crestere.

Cererea de resurse a Chinei va creste in continuare, intr-o perioada in care preturile pe pietele globale sunt din nou la nivele ce aduc aminte de anul 2008. Raspandirea tulburarilor din Orientul Mijlociu, preturile la petrol si cutremurul japonez vor avea propriile lor efecte.

Pe masura ce tara importa din ce in ce mai mult, preturile devin tot mai mari, iar impactul lor ar putea avea consecinte asupra deficitului comercial. China are in mod normal deficite comerciale la inceputul anului, dar in 2011 preturile mari ale importurilor au jucat un rol mai important. Guvernul chinez poate ajunge intr-o pozitie in care unele aspecte ale sistemului financiar sunt puse in situatii de risc din cauza lipsei de lichiditate.