Guvernul Japoniei intentioneaza sa preia controlul asupra Tokyo Electric Power, operatorul centralei nucleare Fukushima, injectand fonduri publice in capitalul companiei, potrivit cotidianului japonez Mainichi, citat de Reuters.

Presa nipona relateaza ca e putin probabil ca guvernul sa preia o participatie mai mare 50% din companie, potrivit unor surse guvernamentale. "Daca actiunile vor depasi 50%, TEPCO va fi nationalizata. Deocamdata, nu luam in considerare acest lucru. Fondurile publice care vor fi injectate in companie vor permite guvernului sa aiba un anumit nivel de implicare in cadrul acesteia", a declarat sursa citata.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) s-ar putea confrunta cu cereri de daune si compensatii in valoare totala de peste 130 miliarde dolari, de patru ori valoarea companiei, daca criza nucleara din Japonia se prelungeste, potrivit estimarilor analistilor Merrill Lynch-Bank of America. Pretul actiunilor companiei au scazut cu 80% din 11 martie.

Ingrijorarile investitorilor s-au accentuat, dupa ce presedintele companiei, Masataka Shimizu, a fost internat in spital, iar TEPCO a anuntat ca imprumutul sindicalizat de 2.000 miliarde de yeni oferit de marile banci japoneze nu va acoperi costurile. Shimizu a fost nevoit sa se retraga din Comitetul de criza creat de guvern si compania electrica, functiile sale fiind peluate de vicepresedintele Tepco, Sakae Muto.

Premierul japonez, Naoto Kan, a declarat joi, in cadrul unei intalniri cu seful partidului comunist nipon, ca centrala nucleara avariata de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, va trebui daramata, potrivit agentiei Kyodo, citata de AFP. Această informaţie a fost prezentată de Kazuo Shii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul întrevederii sale cu şeful Guvernului de centru-stânga, a precizat agenţia.

Tokyo Electric Power (Tepco) a estimat miercuri ca reactoarele 1-4 vor trebui daramate, odata ce se va finaliza operatiunea de racire, care poate dura luni de zile, iar reactoarele 5 si 6, care nu au fost afectate, ar putea fi mentinute.