Presedintele kosovar Behgjet Pacolli a declarat joi ca nu va demisiona din functie, in ciuda faptului ca alegerea sa a fost invalidata de Curtea Constitutionala, relateaza AFP.

"Nu este necesar sa demisionez", a declarat Pacolli, pentru postul local de radio Radio Dukagjini. Acest anunt vine in conditiile in care guvernul de coalitie incearca sa gasesca o solutie la criza declansata de aceasta invalidare si doreste sa evite noi alegeri anticipate.

In verdictul anuntat luni, 28 martie, Curtea Constitutionala a apreciat ca doua treimi dintre cei 120 de membri ai parlamentului, respectiv 80 de deputati, ar fi trebuit sa fie prezenti la votul pentru alegerea presedintelui, unde ar fi trebuit sa existe cel putin doi candidati pentru acest post.

"Avand in vedere ca doar 67 de deputati au participat la alegerea presedintelui, Curtea a concluzionat ca articolul 82 din Constitutie a fost violat", se arata in decizie.

Absenta unui al doilea candidat este si ea contrara Constitutiei, spune Curtea, care nu a facut totusi nicio recomandare asupra masurilor ce trebuie aplicate.

In acest moment, nu se stie care vor fi dezvoltarile unei asemenea situatii, cu care Kosovo se confrunta pentru prima oara de la proclamarea independentei, in 2008.

Guvernul premierului Hashim Thaci incearca acum sa organizeze un nou vot.

Thaci, al carui Partid democratic din Kosovo (PDK) a sustinut alegerea lui Pacolli, si-a exprimat miercuri speranta ca Parlamentului "va gasi rapid o solutie constitutionala" si a cerut opozitiei sa-si asume responsabilitatile.

O noua candidatura a lui Pacolli, ales in 22 februarie cu o majoritate foarte fragila, de 62 de voturi din 120, pare un imperativ pentru salvarea coalitiei aflate la putere, dar risca sa determine opozitia sa boicoteze un nou scrutin.