FBI a solicitat in mod public ajutorul pentru a decripta mai multe notite apartinand victimei unei crime savarsite in 1999 si a rezolva astfel cazul, care e deschis de 12 ani. Povestea a fost publicata pe site-ul FBI, unde se precizeaza ca nu se ofera nicio recompensa, ci "doar o provocare si satisfactia ca puterea mintii voastre poate ajuta la prinderea unui criminal".

Continutul mesajului ramane un mister pana in prezentFoto: FBI

Potrivit notei publicate de FBI, pe 30 iunie 1999 politistii din St. Louis, Missouri au descoperit cavadrul lui Ricky McCormick, in varsta de 41 de ani, care fusese omorat si aruncat pe un camp. Singurele indicii legate de caz erau doua notite codificate gasite in buzunarele de la pantalonii victimei.

Partea a doua a mesajului

Partea a doua a mesajului

Foto: FBI

In ciuda muncii intense a criptanalistilor, semnificatiile celor doua documente criptate raman un mister pana in ziua de azi.

"Descifrarea codului ar putea dezvalui locurile unde s-a aflat victima inainte sa moara si ar putea duce la o rezolvare", a declarat seful departamentului de criptanaliza.

Cele peste 30 de randuri contin o varietate ametitoare de litere, numere, linii si paranteze. Potrivit membrilor familiei lui McCormick, acesta intocmea astfel de note de cand era copil, dar nimeni nu stie sa le descifreze.

Anchetatorii cred ca au fost scrise cu circa 3 zile inainte de deces.

De-a lungul anilor au fost vehiculate mai multe teorii si mai multi experti s-au uitat peste documente, dar acestia s-au lovit mereu de un zid. "Poate cineva cu o viziune proaspata ar putea veni cu o idee geniala".

FBI ofera o adresa unde oamenii pot trimite posibile solutii sau alte informatii referitoare la caz.

"Chiar daca descoperim ca scria o lista de cumparaturi sau o scrisoare de dragoste, tot am vrea sa vedem cum s-a descifrat. Este un sistem de codificare despre care nu stim nimic".

Pe aceeasi pagina, anchetatorii ofera o lectie de descifrare a codurilor, in 4 pasi:

1. Stabileste limba folosita.

2. Stabileste sistemul folosit.

3. Reconstruieste cheia in care a fost scris.

4. Reconstruieste textul.