NATO a preluat comanda tuturor operatiunilor din Libia incepand de joi, ora 06.00 GMT, de la coalitia internationala care a demarat atacurile asupra fortelor loiale colonelului Gaddafi in 19 martie, a declarat pentru AFP un diplomat din alianta nord-atlantica.

"Operatiunea Odyssey Dawn decisa duminica seara de tarile aliantei a inceput oficial in aceasta dimineata, asa cum era prevazut, la ora 06.00 GMT", a precizat sursa citata, confirmand transferul catre Alianta a responsabilitatii bombardamentelor asumate pana in prezent in Libia de o coalitie condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie.

Sub autoritatea marelui cartier general aliat din Europa, in Mons (sudul Belgiei), operatiunea este condusa din centrul regional de comandament al NATO din Napoli, (sudul Italiei) de generalul canadian Charles Bouchard.

NATO a inceput sa-si asume controlul partial al operatiunilor miercuri dimineata "cu o intarziere de o zi fata de planul initial, avand in vedere marea complexitate" a transferului, "stiind ca zeci de avioane sunt angajate", a confirmat acest diplomat.