Surse din serviciile de informatii au declarat ca Umar Patek, principalul suspect al atentatelor din Bali din 2002, a fost arestat in Pakistan, transmite FoxNews. Atacurile care au avut loc impotriva unor cluburi de noapte din insula Bali au provocat moartea a 202 persoane si ranirea altor 209.

Umar PatekFoto: Agerpres

Doi oficiali care au vorbit sub protectia anonimatului au afirmat ca Patek a fost arestat de autoritatile din Pakistan la 2 martie. Una dintre surse este un oficial indonezian din domeniul securitatii, in timp ce a doua este un ofiter din serviciile secrete filipineze, care a citat informatii de la colegi americani.

Potrivit Reuters, indonezianul a fost capturat impreuna cu membrii unui grup militant pakistanez. Patek ar fi fost ranit in timpul operatiunii in care a fost arestat.

Analistii au afirmat ca arestarea lui Umar Patek este "semnificativa", deoarece el este unul dintre putinii militanti indonezieni ce poate explica legaturile si dimensiunea cooperarii dintre gruparile militante islamiste din Asia, despre cine le finanteaza si cine le sprijina.

Surse guvernamentale din Jakarta au declarat ca ar putea cere extradarea lui Patek in Indonezia, pentru a fi deferit justitiei.

Guvernul indonezian a reusit, in ultimii ani, sa lupte cu succes impotriva gruparilor militante. Mai multe personaje cheie ale miscarii Jemaah Islamiah, acuzata pentru atentatele din Bali, au fost ucise sau capturate de fortele de securitate.