Israelul analizeaza posibilitatea construirii unei insule artificiale in largul Fasiei Gaza, cu un port si un aeroport destinate palestinienilor, anunta un post privat de televiziune israelian, relateaza AFP.

Proiectul, propus de ministrul Transporturilor, Yaakov Katz, cu sprijinul premierului Benjamin Netanyahu, prevede construirea unei insule artificiale cu lungimea de 4 kilometri si latimea de 2 kilometri.

Insula ar urma sa gazduiasca un aeroport, un port, o zona turistica, hoteluri si o unitate pentru desalinizarea apei.

Insula ar urma sa fie legata de Fasia Gaza printr-un pod cu lungimea de 4 kilometri. Costul proiectului este cuprins intre 5-10 miliarde de dolari, iar lucrarile ar urma sa dureze intre 6-10 ani.

Proiectul are nevoie de aprobarea premierului Benjamin Netanyahu, iar insula artificiala ar urma sa fie administrata de Autoritatea Palestiniana, condusa de Mahmoud Abbas.

Fasia Gaza este supusa unui strict embargou maritim impus de Israel. Teritoriul palestinian este printre cele mai sarace zone din lume iar din iunie 2007 este controlat de miscarea islamista Hamas.

Conform proiectului, controalele de securitate si cele vizand marfurile, vor fi asigurate de o forta internationala, care ar putea include reprezentanti NATO.

Potrivit postului de televiziune, proiectul, care a primit si sustinerea presedintelui Shimon Peres, ar permite Israelului sa scape definitiv de responsabilitatea asupra Fasiei Gaza, statul evreu urmand sa impiedice traficul maritim cu arme spre teritoriul palestinian.