Rusia considera ca nici o tara nu are dreptul sa inarmeze rebelii din Libia, in virtutea mandatului aprobat de catre Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"Ministrul de externe francez a spus ca Franta a fost gata sa discute cu partenerii sai din coalitie sa furnizeze arme opozitiei libiene", a declarat Lavrov in timpul unei conferinte de presa la Moscova.

"Imediat dupa aceea, Secretarul General al NATO (Anders) Fogh Rasmussen a declarat ca operatiunea in Libia a fost pregatit pentru a proteja oamenii si nu cu scopul de a-i inarma - si, in consecinta suntem total de acord cu Secretarul General al NATO", a adaugat el.

Seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, a declarat marti, la Londra intr-o conferinta cu privire la viitorul Libiei, ca Franta este pregatita sa discute cu aliatii sai despre un ajutor militar pentru rebelii libian, subliniind totodata ca acest lucru nu a fost prevazut in recentele rezolutii ONU.

Seful diplomatiei de la Moscova a declarat luni ca atacurile coalitiei internationale impotriva fortelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi reprezinta "o interventie intr-un razboi civil" de partea rebelilor. Raidurile aliate nu sunt sustinute de rezolutia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, adoptata la 17 martie, a adaugat ministrul Serghei Lavrov.

Pe 21 martie, la doua zile dupa declansarea interventiei aliate in Libia, premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca rezolutia privind situatia din Libia seamana cu chemarile oamenilor din Evul Mediu la cruciade. El a precizat ca aceste evenimente arata ca Rusia trebuie sa-si imbunatateasca mijloacele de aparare. Ulterior, Putin a afirmat ca bombardamentele efectuate de NATO asupra Iugoslaviei in 1999 si operatiunea militara a coalitiei internationale impotriva regimului libian sunt incomparabile, dar lejeritatea luarii deciziei de a recurge la forta este preocupanta.

La cateva ore dupa declansarea operatiunilor coalitiei internationale impotriva fortelor lui Gaddafi, Ministerul de Externe de la Moscova a spus ca Rusia regreta interventia militara a aliatilor in Libia.

De altfel, Rusia s-a opus inca de la inceput adoptarii rezolutiei ONU care a dus la declansarea operatiunii militare a aliatilor in Libia si a exclus categoric o eventuala participare a sa la aceasta actiune.