Guvernul japonez a ordonat miercuri un control de urgenta la reactoarele nucleare din toata tara pentru a se asigura ca acestea nu se vor confrunta intr-o zi cu acelasi gen de probleme precum cele de la centrala Fukushima, grav afectata de cutremurul din 11 martie, relateaza AFP.

O scrisoare in acest sens a fost adresata de ministrul Economiei, Comertului si Industriei, Banri Kaieda, directorilor executivi din cele noua societati regionale de energie electrica din Japonia si altor doi operatori de centrale nucleare.

Japonia are mai mult de 50 de reactoare nucleare, toate situate pe malul marii, intr-un arhipelag, care este integral amenintat de cutremure.

Nivelul de iod radioactiv era, miercuri dimineata, de 3.355 de ori mai ridicat decat cel normal masurat in apa de mare, la 300 de metri sud de centrala de la Fukusima. Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe - agentia japoneza de stiri Jiji.

Presedintele american, Barack Obama si primul ministru japonez, Naoto Kan au avut o discutie telefonica si au stabilit sa coopereze strans pentru depasirea crizei nucleare. Responsabilul nipon a declarat ca situatia de la Fukushima este imprevizibila.