Impinsi la limitele rezistentei umane, angajatii centralei nucleare din Fukushima primesc zilnic doze enorme de radioactivitate si nu-si parasesc combinezoanele de protectie decat pentru a se strecura sub o patura de plumb, relateaza AFP.

Din momentul in care centrala Fukushima Daiichi (Fukushima 1) a fost afectata de cutremurul cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami cu o inaltime de pana la 14 metri, tehnicienii, "super pompierii" si militarii lupta sa previna un dezastru si mai mare, intr-un mediu extrem de radioactiv.

Trag cabluri pentru a reconecta centrala la electricitate, inlatura molozul care acopera siturile, stropesc reactoarele care nu mai au sisteme de racire si incearca sa repuna in functiune echipamentele centralei.

Imbracati cu combinezon, manusi duble si masca de protectie, echipati cu lampi portabile, echipele de salvare se succed 24 de ore din 24, inainte de a beneficia de o scurta pauza de odihna.

Se odihnesc intr-o cladire situata in incinta centralei, dotata cu echipamente care rezista la o parte din radiatii, care ating totusi o concentratie superioara limitei normale in acest spatiu capitonat.

Dorm in conditii precare, acoperiti cu paturi care contin o plasa de plumb ce ar trebui sa actioneze ca un baraj in fata radiatiilor.

"Angajatii dorm in salile de sedinta, pe culoare sau in apropierea bailor. Toata lumea doarme pe jos", explica Kazuma Yokota, un supraveghetor al centralei.

"Mancam de doua ori pe zi. La micul dejun, biscuiti energizanti, la cina, orez instant si alimente conservate", a explicat muncitorul, ale carui cearcane sunt vizibile, in fata televiziunilor japoneze.

In primele zile ale crizei, fiecare om nu primea decat un litru si jumatate de apa, a continuat acesta, adaugant ca unii dintre muncitori s-au plans ca nu si-au putut schimba lenjeria intima timp de doua saptamani.

"Vrem sa evitam pe cat posibil sa ramanem prea mult timp aici, pentru ca suntem expusi la radiatii in permanenta", subliniaza Yokota.

Dificultatile cu care se confrunta cei 500 de angajati ai Tokyo Electric Power (Tepco), pompieri si militari risca totusi sa prelungeasca durata interventiei.

Purtatorul de cuvant al guvernului a recunoscut ca rotatia echipelor de interventie "nu a fost suficienta".

"Este dificil de gasit inlocuitori cu astfel de competente", capabili sa ajute la repornirea cruciala a sistemelor de racire a reactoarelor, a subliniat un oficial al grupului Hitachi, care a trimis 170 de persoane la Fukushima Daiichi.

Doi muncitori au fost iradiati saptamana trecuta, dupa ce au mers, incaltati cu ghete obisnuite, prin apa care s-a scurs intr-o sala a masinilor.

"Conditiile de munca sunt din ce in ce mai periculoase, nu cred ca o sa gasim alti muncitori care sa accepte sa mearga acolo", a marturisit un sub-contractor, pentru cotidianul Asahi.

Limita legala a radiatiilor autorizate pentru personalul din domeniul nuclear in perioade de criza a fost ridicata la 250 millisievert pe an, dupa accidentul de la Fukushima, fata de 100 inainte.

O expunere anuala la mai mult de 100 millisievert creste riscurile ulterioare de cancer, cu atat mai mult cu cat radioactivitatea absorbita se cumuleaza cu potentiale viitoare expuneri.