Un cuplu de vegetarieni este judecat in Franta sub acuzatia ca ar fi provocat moartea fetitei lor, in varsta la 11 luni, din cauza regimului alimentar care interzice utilizarea oricaror produse de origine animala, relateaza AFP.

Procesul cuplului, banuit de "privarea de ingrijiri si de alimente soldate cu moartea" unui copil de 11 luni, se judeca in fata curtii cu juri din Somme, Amiens.

Fetita, Louise, a murit in 25 martie 2008, la domiciliul parintilor. Ingrijorati de slabiciunea copilului, parintii au chemat pompierii, care nu au putut insa decat sa constate moartea bebelusului.

Paloarea si slabiciunea copilului au starnit insa banuielile pompierilor. Miscuta nu cantarea decat 5,7 kilograme, fata de o medie de 8 kg normala pentru aceasta varsta. Fetita fusese hranita doar cu laptele mamei sale, in varsta de 37 de ani.

O autopsie a relevat o carenta a vitaminelor A si B12 care, potrivit expertilor, creste sensibilitatea la infectii si ar fi "cauzata de un dezechilibru alimentar". "Problema legata de carenta vitaminei B12 ar putea avea legatura cu regimul alimentar al mamei", spune Anne-Laure Sandretto, procuror adjunct al Republicii in Amiens.

Parintii adoptasera acest regim dupa ce vazusera "o emisiune la televizor despre transportul vitelor la abator", a explicat Stephane Daquo, avocatul mamei.

Cei doi mai au o fata in varsta de 13 ani care nu pare sa sufere de aceleasi carente.

Foarte neincrezatori in medicina traditionala, parintii au preferat sa-si trateze copiii cu propriile mijloace, cu ajutorul sfaturilor culese din carti.

"Dupa vizita medicala de la noua luni, ei nu au urmat sfatul medicului care le spusese sa interneze copilul blonav de bronsita si care pierdea in greutate", a adaugat Daquo. "Au preferat retete pe baza de cataplasme cu argila sau varza, citite in carti. Sunt oameni care au avut lecturi nepotrivite la momentul nepotrivit", a adaugat avocatul.

In continuare vegetarieni, parintii "sunt constienti de greseala pe care au facut-o", spune si Patrick Quenel, avocatul tatalui.

Sergine si Joel Le Moaligou sunt judecati in stare de libertate iar un verdict este asteptat vineri. Cei doi risca 30 de ani de inchisoare.