Presedintele american Barack Obama si-a aparat luni decizia de a interveni in Libia, spunand ca operatiunea militara "a impiedicat un masacru". Intr-un discurs televizat in direct, liderul american a recunoscut, de asemenea, ca o tranzitie democratica in Libia va fi o "sarcina dificila" si si-a avertizat conationalii ca Statele Unite "nu isi pot permite" sa repete greselile din razboiul din Irak, incercand sa-l inlature cu forta pe Muammar Gaddafi.

Foto:

Alte declaratii:

Apararea valorilor si intereselor americane:

Confruntandu-se cu critici din partea unor membri ai Congresului si cu un public american sceptic, Barack Obama a vrut sa dea legitimitate interventiei americane, prin ancorarea ei in istoria Statelor Unite.

"Atunci cand interesele si valorile noastre sunt amenintate, avem responsabilitatea de a actiona", a spus Obama. "Timp de generatii intregi, Statele Unite joaca rolul unic de ancora pentru securitatea globala si lupta pentru libertate."

Obama a adaugat ca aceasta criza ar putea arunca mii de refugiati libieni pe drumuri si ar pune "presiune enorma" pe Tunisia si Egipt (aliat strategic al Statelor Unite), care abia au initiat o tranzitie democratica.

Diluarea responsabilitatii Statelor Unite ale Americii:

Dornic de a nu pune pe umerii SUA intreaga greutate a responsabilitatii operatiunii militare impotriva regimului Gaddafi, Barack Obama a reiterat faptul ca SUA face parte dintr-o coalitie.

"Statele Unite nu au actionat singure. Ne-am alaturat unei coalitii puternice", a spus Obama.

Obama a subliniat distinctia dintre cazurile in care Statele Unite sunt direct implicate (Al-Qaeda, Afganistan) si alte tipuri de conflicte.

"Nu trebuie sa ne temem de actiune, dar responsabilitatea de a actiona nu ar trebui sa apartina numai Statelor Unite", a mai spus Obama.

Limitarea domeniului de actiune al Statelor Unite:

Obama a reiterat faptul ca operatiunea SUA respecta rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU si nu este menita sa-l inlature pe Muammar Gaddafi.

"Am spus ca rolul SUA va fi limitat, nu vom trimite trupe pe teritoriul libian", a spus Obama. "Extinderea misiunii noastre militare pentru a schimba regimul ar fi o greseala."

Libia, caz particular:

"Este adevarat ca Statele Unite nu isi pot folosi armata de fiecare data cand exista o represiune. Insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa actionam in numele a ceea ce este drept", a spus Obama. Cantarindu-si cuvintele cu atentie, presedintele american a continuat: "In aceasta tara speciala, Libia, la acest moment precis (...) am avut abilitatea unica de a opri violentele".

Responsabilitate morala:

"Ca presedinte, refuz sa astept imagini ale unor masacre si carnagii in masa inainte sa actionez", a spus Obama.