Alegerea presedintelui din Kosovo, proces care a avut loc in februarie, a fost neconstitutionala, a decis luni Curtea Suprema de la Pristina, citata de Reuters. Decizia a fost luata dupa ce un partid de opozitie a depus o plangere in care a semnalat ilegalitati in timpul procesului de vot.

Parlamentarii opozitiei au declarat ca neregularitatile au marcat procesul de vot, in urma caruia Behgjet Pacolli a fost ales presedinte al fostei regiuni sarbe.

Reuters precizeaza ca nu este clar daca va urma un nou vot in Parlamentul de la Pristina sau daca presedintele va trebui sa-si dea demisia.

Behgjet Pacolli, unul dintre cei mai bogati albanezi, a fost ales presedinte al Republicii Kosovo la 22 februarie. Pacolli a fost desemnat de catre Parlament in urma negocierilor dintre partidul sau, Noua Alianta din Kosovo, si Partidul Democratic condus de Hashim Thaci, care a si castigat alegerile generale din decembrie 2010.

Pacolli controleaza o afacere internationala in domeniul constructiilor civile si industriale.

In urma negocierilor, partidul lui Thaci a obtinut fotoliul de prim-ministru, un vice-premier, opt ministere si conducerea Parlamentului. In guvern au fost pastrate locuri si pentru partidele minoritatilor, inclusiv pentru partidul sarbilor.

Hashim Thaci a incercat initial sa faca o coalitie cu partidul fostului premier Ramush Haradinaj, Alianta pentru Viitorul Kosovo, dar negocierile au esuat si l-au adus pe Behgjet Pacolli la conducerea tarii.