Fortele de securitate siriene au deschis focul impotriva sutelor de demonstranti care protestau luni, la Deraa, impotriva legilor privind starea de urgenta, a declarat un martor, citat de Reuters. Violentele s-au produs in aceeasi zi in care vicepresedintele sirian a afirmat ca liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, va anunta in urmatoarele doua zile decizii importante care "vor bucura poporul sirian".

Potrivit martorului ce locuieste in Deraa, demonstrantii s-au adunat in piata centrala din oras, strigand "Vrem demnitate si libertate", precum si "Fara legi ale starii de urgenta".

Politia a deschis focul impotriva manifestantilor.

Vineri, fortele de ordine s-au confruntat cu protestatarii din Deraa. Potrivit unui oficial sirian, manifestatiile de vineri s-au soldat cu 13 morti, intre care doi pompieri si un angajat ucisi de protestatari, in conditiile in care militanti pentru drepturile omului au mentionat cel putin 25 de morti.

Pe de alta parte, vicepresedintele sirian Farouq al-Shara a declarat luni ca presedintele Bashar al-Assad va anunta in urmatoarele doua zile decizii importante care "vor bucura poporul sirian".

Shara a facut aceste declaratii la postul al-Manar, fara insa sa ofere detalii.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bachar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Presedintele Bashar al-Assad, al carui partid Baas se afla la putere de peste 40 de ani, nu a intervenit public de la debutul manifestarilor.

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.