Militantii anarhisti din Marea Britanie, care s-au confruntat cu politia in timpul demonstratiei de sambata impotriva reducerilor bugetare, "vor ataca deliberat" nunta regala de luna viitoare, a afirmat luni un inalt oficial al politiei, citat de AFP. Comandantul Bob Broadhurst a spus ca grupurile care sambata au vandalizat magazine si monumente istorice vor incerca sa perturbe nunta Printului William cu Kate Middleton.

Kate Middleton si printul WilliamFoto: Reuters

Confruntarile de sambata "au reamintit faptul ca pare sa existe un apetit pentru sprijinirea violentei", a spus Broadhurst, seful ordinii publice din Politia metropolitana londoneza.

"Ingrijorarea mea e ca ei (n.red. anarhistii) fac ceea ce au facut... in centrul Londrei si vor redirectiona resursele de la planul nostru de securitate" in timpul ceremoniei regale care va avea loc la 29 aprilie.

Ofiterul i-a avertizat pe cei care "vor ataca in mod deliberat" nunta lui Wiiliam cu Kate ca fortele de politie "vor avea puteri diferite" in ziua nuntii, inclusiv de a bloca strazile si de a efectua perchezitii.

Peste 200 de persoane au fost arestate si zeci de oameni au fost raniti sambata, in timpul amplului mars de protest organizat de sindicatele britanice impotriva masurilor de austeritate impuse de guvern.

Cele 201 de arestari anuntate de politie s-au referit in principal la tulburarea ordinii publice. Dintre cei 66 de raniti, 31 sunt ofiteri de politie, 11 dintre acestia avand nevoie de ingrijiri medicale la spital.

Comandantul politiei metropolitane a declarat ca a avut de-a face cu "mitocani fara minte" in zona pietei Trafalgar.