Rusii vor da ceasurile inainte la ora de vara in noaptea de sambata spre duminica permanent, in urma unui decret al presedintelui Dmitri Medvedev, relateaza Reuters. Potrivit acestuia, schimbarea orei de doua ori pe an dauneaza sanatatii, astfel ca in toamna Rusia nu va reveni la ora de iarna.

Medvedev a mai luat o masura similara, cand a redus numarul de fusuri orare diferite in Rusia, de la 11 la 9. Studiile au aratat ca imediat dupa trecerea la ora de vara au loc mai multe sinucideri si atacuri de cord.

Un document oficial care cita experti arata ca, in functie de regiune, schimbarea va creste perioada cu lumina naturala cu 7- 17%, intr-o tara care se intinde pe o lungime de 10.000 de kilometri.

Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore.

Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.