Un apel la o "revolta populara" in intreaga tara a fost lansat sambata in Siria pe Facebook, dupa mai multe proteste violente care au avut loc in sudul tarii, potrivit AFP. Vineri seara, autoritatile au eliberat peste 200 de detinuti politici, in mare parte islamisti, a anuntat directorul observatorului sirian pentru drepturile omului.

Pe de alta parte, directorul Observatorului pentru drepturile omului in Siria a declarat ca mai multe persoane retinute in timpul protestelor recente impotriva regimului sunt in continuare in detentie.

Eliberarea a fost anuntata de autoritati inca de joi, alaturi de alte masuri menite sa linisteasca proteste fara precedente impotriva regimului de la Damasc - lupta anticoruptie si anularea starii de urgenta. Potrivit militantilor, cel putin 100 de oameni au murit in Siria.

"Astazi, sambata, o revolta populara in toate regiunile siriene", anunta un text pe facebook, reluat apoi intr-un foileton popular in Siria.

Potrivit unui oficial sirian, manifestatiile de vineri s-au soldat cu 13 morti, intre care doi pompieri si un angajat ucisi de protestatari, in conditiile in care militanti pentru drepturile omului au mentionat cel putin 25 de morti.