Fortele lui Gaddafi s-au retras din orasul-cheie Ajdabiya, din estul Libiei, pe care il controlau, dupa asaltul fortelor coalitiei si al rebelilor, a anuntat un oficial guvernamental, potrivit Reuters.

Rebelii sarbatoresc alungarea fortelor lui GaddafiFoto: Reuters

UPDATE (21.30) Aparatele franceze au distrus, la Misrata, "cel putin" cinci avioane militare Galeb si doua elicoptere de lupta MI-35 apartinand fortelor pro-Gaddafi, care "se pregateau sa efectueze actiuni in zona", a anuntat statul major al fortelor armate franceze, potrivit AFP.

UPDATE - Atacurile aeriene ale fortelor coalitiei internationale au lovit trupele lui Gaddafi in Misrata, care au redus bombardamentele, insa continua sa traga de pe acoperisuri.

"(Fortele vestice) Erau puternic implicate, astfel ca fortele armate libiene au decis sa paraseasca Ajdabiyah in aceasta dimineata," a spus un adjunct in ministerul de externe libian.

Acesta a acuzat fortele coalitiei ca ajuta in mod direct rebelii care lupta impotriva lui Gaddafi, fara a avea interes in a proteja civili.

Potrivit Washington Post, fortele coalitiei internationale au in vedere inarmarea rebelilor libieni. Potrivit publicatiei care citeaza surse din randul oficialilor americani si europeni, administratia Obama considera ca rezolutia ONU care a autorizat interventia militara din Libia este suficient de "flexibila" pentru a permite un astfel de ajutor. Gene Cretz, fostul ambasador american de la Tripoli, a declarat ca administratia va purta o "gama completa de discutii" privitoare la un potential ajutor oferit rebelilor libieni.

Rebelii libieni reusisera sa intre in orasul estic controlat de catre fortele pro-Gaddafi, Ajdabiyah, potrivit televiziunii Al-Jazeera. Luptatori apartinand fortelor loiale liderului Muammar Gaddafi au fost luati ostatici.

Raidurile trupelor lui Gaddafi continua in Misrata, controlat de rebeli, unde bilantul mortilor in aceasta saptamana se ridica la 115 persoane, a declarat un locuitor.

"Oamenii lui Gaddafi controleaza in continuare portile din est si vest in Misrata. Lunetistii de pe acoperisuri continua sa traga in civili." a declarat acesta.