Rebelii libieni au reusit sa intre in orasul estic controlat de catre fortele pro-Gaddafi, Ajdabiyah, potrivit televiziunii Al-Jazeera, care citeaza surse din randul rebelilor.

Luptatori apartinand fortelor loiale liderului Muammar Gaddafi au fost luati ostatici, mai precizeaza Al-Jazeera, adaugand ca fortele pro-Gaddafi s-au retras in vestul orasului.

Putinii locuitori care nu au fugit din Ajdabiyah pana acum au declarat pentru Al-Jazeera ca trupele lui Gaddafi patruleaza orasul pe timp de noapte in masini nemarcate in cautarea luptatorilor opozitiei. Potrivit unui corespondent al televiziunii, care a reusit sa intre in oras, "situatia din Ajdabiyah este foarte dificila, intrucat armata lui Gaddafi inca detine doua puncte strategice din afara orasului".

UPDATE ora 04.30: Fortele coalitiei internationale au in vedere inarmarea rebelilor libieni, anunta Washington Post. Potrivit publicatiei care citeaza surse din randul oficialilor americani si europeni, administratia Obama considera ca rezolutia ONU care a autorizat interventia militara din Libia este suficient de "flexibila" pentru a permite un astfel de ajutor. Gene Cretz, fostul ambasador american de la Tripoli, a declarat ca administratia va purta o "gama completa de discutii" privitoare la un potential ajutor oferit rebelilor libieni.

UPDATE ora 03.20: Trei explozii au zguduit suburbiile de est ale capitalei Tripoli in timpul noptii de vineri spre sambata. Un obiectiv militar este in flacari, informeaza AFP.

"Cartierul Tajura a fost zguduit de trei explozii succesive in timpul noptii. Atacul a vizat un obiectiv militar care inca este cuprins de flacari", a declarat un rezident al suburbiei Tajura, citat de AFP.

UPDATE ora 02.25: Regiunea Al-Wati, situata la sud-vest de Tripoli, care gazduieste o baza militara, a fost, de asemenea, tinta "rachetelor cu raza lunga de actiune ale coalitiei" in timpul acestei nopti, potrivit televiziunii de stat libiene.

UPDATE ora 01.30: Coalitia internationala a efectuat raiduri aeriene vineri noapte in orasul Zliten, situat la 160 de kilometri est de capitala Tripoli, potrivit televiziunii de stat libiene, citate de AFP.

"Obiective militare si civile au fost tintite in seara aceasta de bombardamentele agresorilor colonisti", a declarat televiziunea de stat, fara a preciza obiectivele vizate. Orasul de coasta Zliten este situat la aproximativ 80 de kilometri de bastionul rebelilor Misrata.

UPDATE ora 00.40: Barack Obama se va adresa americanilor intr-o conferinta de presa referitoare la interventia militara din Libia, luni, la ora 19:30 EDT (01:30 GMT+2), anunta Reuters. "Presedintele va sustine un discurs pentru a-i informa pe americani cu privire la situatia din Libia", se arata intr-un comunicat emis de Casa Alba. In discursul sau, Obama se va referi la "actiunile intreprinse cu aliatii pentru a-i proteja pe libieni de oamenii lui Gaddafi si transferul comandei operatiunilor catre NATO".

UPDATE ora 00.20: Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca presedintele Barack Obama nu a asteptat reluarea activitatii Congresului - aflat in vacanta parlamentara saptamana aceasta - pentru a lansa operatiunea din Libia, din cauza ca situatia cerea o decizie urgenta, informeaza AFP. Carney a anuntat audieri ale celor doua comisii de aparare pentru a "intelege mai bine operatiunile". Secretarul de stat Hillary Clinton, Secretarul Apararii Robert Gates si amiralul Mike Muller vor prezenta miercuri rapoarte detaliate referitoare la interventiile din Libia.

UPDATE ora 23.15: Cel putin 114 oameni au fost ucisi si 445 raniti in timpul raidurilor coalitiei internationale din ultimele patru zile, a anuntat un oficial al Ministerului Sanatatii de la Tripoli, citat de AFP.

"Intre 20 si 23 martie, 114 persoane au fost ucise si 445 au fost ranite in raidurile coalitiei internationale", a declarat Khaled Omar, un oficial al Ministerului Sanatatii de la Tripoli.

Intrebat despre proportia victimelor civile in acest bilant, Omar a spus ca nu intra in atributiile departamentului pe care il coordoneaza sa faca distinctia intre victimele militare si cele civile. Potrivit lui Omar, 104 persoane au fost ucise in Tripoli si 10 in Sirte, orasul natal al lui Muammar Gaddafi, situat la peste 600 de kilometri est de capitala libiana.

Purtatorul de cuvant al Guvernului libian, Ibrahim Moussa, declarase joi ca raidurile coalitiei au lasat in urma "peste 100 de morti".

Operatiunile aeriene s-au amplificat in ultimele 24 de ore in Libia

Aeronavele coalitiei au efectuat raiduri in Ajdabiyah. Profitand de sprijin, rebelii au reluat ofensiva si au intrat in oras. Statele Unite au declarat ca au lansat 16 rachete Tomahawk in ultimele 24 de ore. Fortele coalitiei au efectuat 153 de manevre. Potrivit vice-amiralului american Bill Gortney, fortele libiene sunt "slabite" in urma atacurilor recente.

Colonelul Gaddafi a decis sa le acorde grade superioare tuturor soldatilor si ofiterilor armatei libiene pentru "lupta eroica impotriva agresiunii colonialiste", informeaza AFP.