NATO s-a pregatit pentru operatiuni de control a zonei de restrictie aeriana deasupra Libiei care sa dureze 90 de zile, dar ar putea sa scurteze perioada daca este necesar, a declarat un oficial al aliantei, referitor la o misiune ce urmeaza sa inceapa saptamana viitoare, potrivit Reuters.

Misiunea mandatata de ONU, aprobata de statele NATO joi, va implica zeci de avioane din cele 28 de tari.

Intrebat de calendarul misiunii, un oficial a declarat: "Mare parte din planificare s-a bazat pe o fereastra de trei luni", insa aceasta ar putea fi fie extinsa, fie redusa.

Purtatoarea de cuvant a NATO in Bruxelles, Oana Lungescu, a declarat ca alianta va decide in urmatoarele zile daca isi va extinde rolul astfel incat sa preia comanda totala a operatiunilor militare, inclusiv cele terestre de protectie a civililor, de la coalitia condusa de Franta, SUA si Marea Britanie.

Intre timp, "coalitia va continua sa puna presiune pe regimul libian".

Capitanul Geoffrey Booth a precizat ca misiunea va fi condusa de la centrul de comanda din Napoli si se va afla sub comanda amiralului Samuel Locklear.

"Daca sunt vizate direct, echipele pot actiona in legitima aparare", a spus el. Altfel, este aplicat principiul "minimul de forta care se cere pentru a obtine efectul".