Seful statului major francez, amiralul Edouard Guillaud, a apreciat vineri ca operatiunile coalitiei internationale in Libia se vor prelungi pe parcursul catorva saptamani si si-a exprimat speranta ca nu se vor intinde pe durata unor luni, potrivit AFP.

Nu va avea loc o interventie militara in sensul strict al termenului, "pentru ca in mod evident solutia este una politica, asa cum este peste tot", a declarat Guillaud la Radio France Info.

Un avion francez a distrus joi un aparat de lupta ce apartinea fortelor lui Muammar Gaddafi, a confirmat Guillaud, dupa ce acesta incalcase zona de interdictie aeriana din Libia impusa de rezolutia Consiliului de Securitate al ONU.

Un purtator de cuvant al fortelor armate franceze a declarat ca avionul libian a fost lovit cu o racheta aer-sol la cateva momente dupa ce aterizase pe aeroportul din Misrata, dupa ce incalcase zona de interdictie aeriana.

De cateva zile, fortele internationale controleaza complet spatiul aerian al Libiei. Niciun aparat militar libian nu s-a mai ridicat in aer de sambata trecuta, de cand aliatii au lansat raiduri aeriene.

Tarile NATO au convenit joi sa preia comanda operatiunii militare din Libia "luni sau marti", a declarat joi un diplomat citat de AFP.

"Tarile NATO sunt de acord sa inceapa procesul care le va permite sa preia operatiunea militara coordonata de Franta, Marea Britanie si SUA. Acest lucru se va intampla luni sau marti", a declarat sursa, confirmand informatiile furnizate de catre seful diplomatiei turce.