Cuva reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima, care contine bare de combustibil, ar putea fi avariata, a anuntat vineri adminsitratorul centralei nipone, compania TEPCO.

"Este posibil ca incinta care contine barele de combustibil in reactor sa fie avariata", a declarat pentru AFP un oficial Tepco. Reactorul 3, incarcat cu combustibil ale carui emisii sunt foarte nocive, pune cele mai multe probleme, fiind grav avariat dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie.

UPDATE Premierul japonez, Naoto Kan, a avertizat vineri ca situatia de la Fukushima este "imprevizibila", informeaza AFP.

"Situatia ramane foarte imprevizibila. Lucram pentru ca situatia sa nu se inrautateasca. Trebuie sa fim extrem de vigilenti," a declarat Kan.

Premierul a facut de asemenea un apel la solidaritate la "intreaga lume", pentru ca poporul japonez sa poata depasi criza.

Deja acoperisul cladirii superioare a fost distrus zilele trecute de o explozie puternica. Intre timp, operatiunile de racire a reactorelor centralei Fukushima, grav avariate, ar putea dura inca cel putin o luna, a anuntat vineri compania Tepco, dupa ce joi trei angajati ai sau fusesera puternic iradiati, scrie AFP.

Agentia japoneza de securitate nucleara a anuntat ca nu exclude posibilitatea de a urca riscul de accident nuclear de la 5, cat este in prezent, la 6, pe o scara de la 0 la 7.

Vineri continua operatiunile de racire la reactoarele 1, 2 si 4, interventiile fiind suspendate la reactorul 3 dupa contaminarea cu substante radioactive joi a trei angajati ai Tepco, anunta compania.

Un reactor se considera stabilizat (racit) cand ajunge la temperatura de 100 de grade Celsius. Saptamana aceasta, temperatura in interiorul reactoarelor nucleare a ajuns la 400 de grade.

Autoritatile au declarat vineri ca muncitorii care au suferit arsuri in timp ce incercau sa raceasca reactorul au fost expusi la radiatii de 10.000 de ori mai mari decat limita admisa, potrivit Reuters.

Peste 700 de ingineri au lucrat in schimburi pentru a incerca sa stabilizeze complexul de 6 reactoare de la Fukushima dar cei mai multi s-au retras dupa ce 3 muncitori care inlocuiau un cablu la reactorul 3 au fost expusi la radiatii ridicate joi.

Reactorul 3 este singurul care foloseste plutoniu in combustibil, mai toxic decat uraniul folosit in celelalte reactoare.

Autoritatile au indemnat locuitorii sa evacueze zona. Pana in prezent, 70.000 de oameni si-au parasit locuintele.