O britanica in varsta de 31 de ani, prima femeie ce piloteaza un aparat Eurofighter Typhoon, participa la raidurile aeriene in Libia, a relatat www.mirror.co.uk. Locotenentul de aviatie Helen Seymour a luat parte deja la cateva misiuni de lupta in spatiul aerian libian, ea pilotand un avion ce valoreaza 75 de milioane de lire sterline.

RAF TyphoonFoto: Agerpres

Seymour, care este membra a Fortelor Aeriene Regale (RAF), participa la misiunile coalitiei internationale, care urmaresc sa implementeze o zona de interdictie aeriana deasupra Libiei, conform rezolutiei ONU adoptata saptamana trecuta.

Helen Seymour a luat parte deja la cateva misiuni de lupta impreuna cu alti noua piloti britanici de pe aparatele RAF Typhoon.

Ziaristii au surprins-o la o baza aeriana din Italia, in timp ce se intorcea dupa o misiune de sapte ore in Libia. Ea i-a salutat zambind pe mecanicii de sol, dupa care a mers sa ofere comandantilor sai din RAF detalii despre misiunea pe care tocmai o executase.

"Locotenentul Seymour este un pilot foarte bun... Ea nu vrea sa fie tratata diferit fata de pilotii barbati. In ceea ce o priveste, nu este diferita de ei si e surprinsa ca se face atat de mult caz pe seama ei", a declarat o sursa din RAF.

Publicatia precizeaza ca Seymour este angajata a RAF de peste 10 ani, ea pilotand intre timp si avioane Tornado. RAF a permis prezenta femeilor in randurile sale in 1989, ea fiind una dintre cele 12 femei ce sunt antrenate sa zboare pe avioane de lupta ce au ca tinta atacarea unor tinte inamice.

In timpul conflictului din Libia, Seymour si ceilalti piloti de pe aparatele Typhoon sunt detasati la baza Gioia del Colle din Italia.