In timp ce zgomotul razboiului din Libia nu mai lasa loc altor stiri, lucrurile se precipita in intregul Orient. A trecut aproape nevazuta ofensiva Arabiei Saudite in Bahrain si reactia belicoasa a autoritatilor iraniene vis a vis de minoritatea siita. Cu toate ca pentru un profan lumea araba pare o unitate de monolit, diferentele dintre suniti si siiti reprezinta elemente suficiente care pot fundamenta un razboi intre statele arabe.

Desigur, lucrurile inca nu sunt avansate, la ora actuala aflandu-ne inca la stadiul declaratiilor belicoase. In ceea ce priveste meciul iraniano-saudit, episodul Barhrain nici macar nu este primul. Inca din 2009 Iran-ul a atras atentia sauditilor asupra unui sprijin acordat autoritatilor din Yemen in lupta pentru persecutarea siitilor. Cu toate ca, pe moment asistam numai la declaratii, nu inseamna ca aceasta stare tensionata nu poate degenera. Ar mai fi un element care ar putea cantari hotarator in ceea ce priveste polul de influenta iranian: retragerea trupelor americane din Irak. Fara o armata coerenta, cu un guvern instabil si cu o situatie exploziva pretutindeni in tara, Irak-ul s-ar putea sa redevina o tara cu conducere dictatoriala. Vecinatatea sa cu Iranul si puternica influenta a acestei tari acolo, pot foarte usor sa impuna o conducere pro Iraniana care, in mod sigur, va complica atat situatia politica a zonei, dar, mai ales, pe cea economica. O alianta Iran-Irak ar forma un pol de putere imposibil de ignorat, dar si o voce mult mai puternica in relatia cu Arabia Saudita.

La fel de complicate sunt lucrurile si in Siria unde, in ciuda reformelor anuntate de presedintele Bashar al-Assad protestele se inmultesc. Au atras atentia protestele din 15 martie desfasurate in mai multe orase ale tarii, printre care si Damasc, Aleppo, Banias Homs. In mod deosebit, manifestatiile din Homs au avut un impact mai mare deoarece lumea si-a reamintit ca in urma cu 30 de ani tatal actualului presedinte a inabusit sangeros revolta de-acolo, masacrand aproximativ 20000 de oameni. Miscarile de-acum, cu un impact mult mai mic, au fost raspandite cu usurinta de catre politie. Mai mult, in conformitate cu unele voci ale opozitiei siriene, se pare ca actuala conducere a tarii si-a luat o marja de siguranta prin aducerea din Liban a peste 4000 de militanti Hezbollah a caror principala sarcina este reprimarea rapida a manifestatiilor.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.