Tehnicienii japonezi au repus in functiune reteaua electrica la reactorul numarul 1, asigurandu-i deocamdata iluminarea. Anuntul a fost facut de Agentia sigurantei nucleare nipone, citata de France Presse. Totusi, la patru reactoare ale centralei au inceput sa se degaje abur si fum. Joi dimineata, echipele de interventie s-au intors in centrala (dupa ce au fost evacuate), pentru ca nivelul radiatiilor nu a mai crescut.

Cea mai grava situatie este la reactorul numarul 3, care este stropit in continuare cu apa din mare. Centrala contine sase reactoare a caror alimentare electrica a fost intrerupta de cutremurul si tsunamiul din 11 martie, ceea ce a provocat scoaterea din functiune a sistemelor de racire a combustibilului si a antrenat o serie de accidente insotite de scurgeri radioactive.

Agentiile internationale de presa relateaza ca reactoarele au fost conectate la reteaua de energie electrica, insa doar cateva linii au fost puse partial sub tensiune pentru a se evita eventualele scurtcircuitari.

La 12 zile dupa seismul si tsunamiul care a afectat nord-estul tarii, soldate cu peste 24.000 de morti si disparuti, dintre care 9.452 de decese sunt deja confirmate, autoritatile nipone nu reusesc inca sa indeparteze pericolul nuclear.

Locuitorii din Tokyo au fost sfatuiti miercuri sa nu utilizeze apa de la robinet pentru copii, poluata de radioactivitatea centralei de la Fukushima, care suscita temeri de contaminare alimentara atat in Japonia cat si in restul lumii.

UPDATE: Trei angajati de la reactorul 3 au fost iradiati iar doi sunt spitalizati - a anuntat joi Agentia pentru siguranta nucleara din Japonia. Cei doi lucratori au fost expusi la niveluri de radiatie cuprinse intre 170 si 180 de milisieverti, in timp ce munceau in cladirea in care se afla turbina - a explicat purtatorul de cuvant al agentiei nipone.

France Presse noteaza ca o expunere la 100 de milisieverti pe o perioada de un an este nivelul cu risc de imbolnavire de cancer.