Raiduri ale aviatei israeliene au bombardat tinte din Fasia Gaza, miercuri noapte anunta Hamas la o zi dupa ce militantii palestinieni au atacat rachete si mortiere peste frontiera, relateaza Reuters.

Grupul islamist, care controleaza teritoriul, a declarat ca atacurile israeliene au vizat tuneluri de contrabanda de-a lungul frontierei Gaza-Egipt, precum si una dintre taberele de antrenament din centrul Gaza.

O a doua racheta de tip Grad trasa din Gaza a lovit miercuri dimineata orasul Beersheva, din sudul Israelului, fara a face insa victime sau pagube materiale, a declarat, pentru AFP, un purtator de cuvant al politiei israeliene.

Israelul ramane dedicat procesului de negocieri pentru pace, dar recentele atacuri teroriste asupra statului evreu afecteaza acest proces, afirma ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben Eliezer, intr-o scrisoare remisa HotNews.ro.

Aceste escaladari ale violentelor "submineaza increderea poporului israelian intr-un viitor al pacii cu palestinienii", noteaza acesta, facand o scurta cronologie a acestor atacuri, care au culminat miercuri cu explozia unei bombe intr-un autobuz, in Ierusalim.

Mentionam ca scrisoarea a fost remisa inainte de acest ultim atentat.

Ambasadorul noteaza ca in data de 15 martie un vapor care transporta tone de arme spre Gaza a fost interceptat de Israel. Pe langa obuze, pe vapor se afla si armament sofisticat, inclusiv rachete anti-nave ghidate prin radar.

Dan Ben Eliezer precizeaza ca abilitatea acestor rachete sofisticate de a lovi navele israeliene ar putea altera balanta puterii in regiune.

"Aceste arme, originare din Iran, erau destinate Fasiei Gaza, controlate de Hamas", se arata in scrisoarea citata, care adauga ca aceasta tentativa subliniaza inca o data necesitatea blocadei maritime impuse de Israel asupra Fasiei Gaza.

Orasul Beersheva este situat la circa 40 de kilometri de Gaza, mult mai departe decat orasele israeliene vizate in general de gruparile armate palestiniene.

Alte sase proiectile au fost trase in aceasta dimineata din Fasia Gaza vizand sudul Israelului, in apropiere de frontiera, fara a face insa victime.

Aceste noi tiruri de rachete si de obuze intervin in momentul in care confruntarile dintre gruparile armate din Gaza, teritoriu controlat Hamas, si Israel ameninta sa degenereze intr-o criza majora.

In replica, Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri ca Israelul isi "va apara agresiv si hotarat" cetatenii si ca este "foarte determinat sa loveasca teroristii".

"Nicio tara din lume nu este dispusa sa primeasca tiruri continue de rachete asupra oraselor si a populatiei si, desigur, Israelul nu este pregatit sa sufere astfel de tiruri", a declarat el, in fata Knessetului, parlamentul israelian.