Agentiile de informatii cum ar fi CIA sau MI6 (Marea Britanie) se concentreaza zilele acestea pe misiunile diplomatice libiene din lume, in incercarea de a preveni organizarea unor atentate teroriste, se arata intr-un material al Stratfor Global Intelligence.

Libia are o istorie indelungata in folosirea misiunilor diplomatice drept centre ale unor activitati legate de terorism, afirma expertii Stratfor.

Serviciile de informatii din intreaga lume se vor axa pe trei tinte precise pentru supraveghere. Prima dintre acestea este misiunea diplomatica oficiala , ambasada sau consulat, unde ar putea avea loc activitati clandestine. Vor fi urmariti indivizi suspecti ca ar fi ofiteri ale unor servicii de securitate sau cei care intra in ambasada.

Cea de-a doua tinta vor fi ofiterii diplomatici, in special cei asupra carora exista suspiciuni ca sunt ofiteri de informatii sau sunt cunoscuti pentru asta. Acestia vor fi urmariti in activitatea lor si a persoanelor care ei se intalnesc. Scopul este realizarea unei "umbrele" care sa indice daca exista sau nu un plan secret in centrul activitatii lor.

A treia tinta a suprevegherii este reprezentata de valizele diplomatice. Potrivit unor anchete, libienii sunt capabili sa foloseasca transportul diplomatic pentru arme, explozibil, documente de identitate. Valizele diplomatice nu pot fi verificate, deschise, scanate si sunt insotite de curieri dipomatici cu imunitate.