Centrala nucleara slovena de la Krsko s-a oprit in mod automat miercuri, fara a provoca pagube, a anuntat conducerea centralei, care suspecteaza o defectiune la linia electrica din exteriorul instalatiilor, relateaza AFP.

"Oprirea a fost automata. Ar putea sa fi fost provocata de o intrerupere neasteptata a unei linii" de inalta tensiune dinspre Croatia, a declarat un purtator de cuvant al centralei.

"Centrala este oprita in siguranta si nu exista niciun efect asupra mediului inconjurator", precizeaza sursa citata, care clasifica acest incident la nivelul 0 pe scala INES.

Centrala Krsko, dotata cu un reactor de 2.000 megawatti, a mai facut obiectul unei opriri de urgenta de cinci zile in 4 iunie 2008, dupa descoperirea unei scurgeri de lichid de racire.

Autoritatile slovene intentioneaza sa construiasca un al doilea reactor la Krsko.

Militantii ecologisti din Austria reclama inchiderea acestei centrale, situata la aproximativ o suta de kilometri de frontiera austriaca.

Amplasata la 120 km est de Ljubljana, ea produce 20% din electricitatea consumata in Slovenia si 15% din cea utilizata in Croatia.