Actrita Elizabeth Taylor, una dintre ultimele legende ale epocii de aur ale cinematografiei hollywoodiene, a decedat miercuri, la varsta de 79 de ani, a anuntat impresarul sau, potrivit AFP. Actrita era spitalizata de doua luni la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, unde era tratata de insuficienta cardiaca congestiva.

Elizabeth Taylor in CleopatraFoto: Reuters

Elizabeth Taylor a devenit celebra pentru talentul sau si frumusetea sa, insa si pentru cele opt mariaje, doua dintre acestea cu Richard Burton.

Fiul sau, Michael Wilding, a precizat intr-un comunicat: "Vom fi mereu inspirati de contributia sa la aceasta lume".

Starea sa de sanatate a fost subiectul unor speculatii de mai multi ani. In 1997 ea a avut o interventie chirurgicala pentru a i se elimina o tumoare pe creier, iar in 2006 a aparut la televiziune pentru a nega zvonurile ca a suferit de boala Alzheimer. Ea a mai fost spitalizata in iulie 2008, iar purtatorul sau de cuvant a negat atunci "povestile alarmiste" despre starea actritei.

De doua ori castigatoare a premiului Oscar - in 1960 pentru rolul principal din "Butterfield 8" si in 1967 pentru rolul principal din "Who's Afraid of Virginia Woolf", actrita a fost spitalizata cu sase saptamani in urma. Potrivit mai multor specialisti care i-au studiat biografia, Taylor a suferit de-a lungul vietii intre 30 si 40 de interventii chirurgicale.

Alte probleme de sanatate cu care s-a confruntat Taylor au inclus un accident de calarie in care actrita a cazut de pe cal in timpul filmarilor, pneumonie, cancer de piele, dependente de alcool si medicamente, precum si operatii la plamani, creier, sold si inima.

Nascuta in 1932 in Londra, din parinti americani care s-au intors in SUA imediat dupa inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Liz Taylor a ajuns in lumina reflectoarelor la varsta de 12 ani, dupa ce a jucat, in 1944, in senzatia cinematografica "National Velvet".

Pe langa cele doua trofee obtinute, Taylor a fost nominalizata la Oscar pentru "Raintree Country", "Cat on a Hot Tin Roof", si "Suddenly, Last Summer".

Un rol memorabil al sau a fost de asemenea cel din "Cleopatra", din 1963.

Actrita, considerata in timpul anilor sai de glorie cea mai frumoasa femeie din lume, este de asemenea celebra pentru activitatile caritabile, in special in lupta impotriva SIDA. A pus bazele Fundatiei SIDA Elizabeth Taylor dupa moartea prietenului sau Rock Hudson.

La celebritatea lui Liz Taylor a contrbuit si legatura puternic mediatizata cu actorul Richard Burton, care a debutat pe platourile de filmare de la "Cleopatra". Cei doi au fost casatoriti de doua ori, intre 1964 si 1974, si intre 1975 si 1976.

Cei doi au fost de nedespartit, legatura lor fiind cap de afis in presa si determinand-o pe sotia de atunci a lui Burton sa ceara divortul.

Taylor a fost casatorita de 8 ori. "Sunt o persoana care are nevoie sa fie casatorita, probabil pentru ca am un puternic sentiment de nesiguranta", a marturisit ea intr-un interviu.

Buna prietena cu Michael Jackson, Taylor l-a sustinut puternic in timpul procesului acestuia din 2005, cand a fost acuzat de abuz sexual asupra unui minor.

"O parte din public, si nu ma intreba cine, dar sunt milioane, iubesc scandalul. Si daca vor sa auda ca sunt moarta, imi pare rau oameni buni, nu sunt. Si nici nu planuiesc sa fiu", a spus Taylor intr-un interviu pentru Larry King, in 2006.