Noi confruntari intre fortele de ordine si manifestanti s-au soldat miercuri cu cinci morti, spune un militant pentru drepturile omului din Deraa, un oras din sudul Siriei care este teatrul unor proteste fara precedent impotriva guvernului, incepand de vineri, relateaza AFP.

UPDATE 15,15 Fortele de ordine deschid focul in timpul funeraliilor din Deraa

Ciocniri violente au avut loc noaptea trecuta in apropierea moscheii al-Omari, un loc de adunare al manifestantilor din Deraa (100 km sud de Damas), intre contestatari si fortele de ordine care au tras cu "gloante reale", a indicat acest militant, sub acoperirea anonimatului.

Autoritatile ofera insa o alta versiune, imputand aceste violente unei "bande inarmate" si vorbesc de patru morti, potrivit agentiei oficiale Sana.

"O banda inarmata a atacat dupa miezul noptii un echipaj medical dintr-o ambulanta care trecea in apropierea moscheii al-Omari, ucigand un medic, un asistent si soferul", scrie Sana, adaugand ca un membru al fortelor de ordine si-a pierdut de asemenea viata.

Potrivit sursei citate, "aceste bande inarmate au stocat arme si munitie in moschee".

Pentru a sustine aceste afirmatii, televiziunea de stat a prezentat imagini cu pistoale, pusti, grenade si munitei care ar fi fost stocate in moschee.

Autoritatile au denuntat "parti straine care continua sa propage minciuni privind situatia din Deraa".

Mesaje SMS, trimise in ceea mai mare parte din Israeli, cer sirienilor sa provoace tulburari in tara, acuza autoritatile.

Marti, peste o mie de manifestanti au scandat sloganuri impotriva regimului, adunati in jurul acestei moschei, iar unii dintre ei au inceput sa monteze corturi in jurul acestei cladiri, unde si-au petrecut noaptea.

O miscare de contestare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bachar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Presedintele Bachar al-Assad, al carui partid Baas se afla la putere de peste 40 de ani, nu a intervenit public de la debutul manifestarilor.

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.