Autoritatile siriene l-au arestat marti pe unul dintre liderii opozitiei, care si-a declarat sprijinul pentru manifestantii din sudul tarii ce protesteaza, de cateva zile, impotriva coruptiei si pentru libertate, transmite Reuters. Potrivit unei organizatii pentru apararea drepturilor omului, Loay Hussein a fost ridicat de fortele de securitate din locuinta sa, aflata in Sehnaya , in apropiere de Damasc.

Hussein a difuzat o petitie pe Internet, in care solicita solidaritate cu manifestantii din sudul Siriei.

"Casa sa a fost sparta. Usa a fost rupta in bucati. Soarta lui nu este cunoscuta", a precizat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.

Loay Hussein a fost prizonier politic intre 1984 si 1991.

Arestarea lui Hussein a venit in contextul in care manifestanti demonstreaza, de cateva zile, in sudul Siriei. Vinerea trecuta, manifestantii s-au confruntat cu fortele de ordine in localitatea Deraa. Protestatarii cereau incetarea faptelor de coruptie. Manifestantii au strigat: "Dumnezeu, Siria, Libertate" si au acuzat familia presedintelui Bashar al-Assad de coruptie.

Cu cateva zile inainte, politisti in civil au dispersat circa 150 de demonstranti care manifestau pasnic in fata cladirii Ministerului de Interne de la Damasc. Manifestantii stransi miercuri in Piata Marjeh din centrul capitalei siriene cereau eliberarea prizonierilor politici.​

Uniunea Europeana a declarat marti ca reprimarea manifestantilor sirieni este "inacceptabila".

Bashar al-Assad, care a venit la putere in urma cu 11 ani, este si liderul Partidului Baath, formatiune care conduce Siria din 1963.

Dupa inceperea protestelor care au dus la inlaturarea presedintelui tunisian Zine al-Abidine Ben Ali si a celui egiptean Hosni Mubarak, autoritatile siriene si-au intensificat campania de arestare a dizidentilor, a liderilor opozitiei si a scriitorilor independenti.