Turcia nu va participa la misiuni de lupta in Libia, unde fortele loiale regimului lui Muammar Gaddafi sunt vizate de atacurile aeriene ale unei forte multinationale, a declarat marti premierul Recep Erdogan, relateaza AFP.

"Turcia nu va fi niciodata cea care sa indrepte vreo arma impotriva poporului libian", a declarat acesta in Parlament.

El a subliniat ca tara sa continua consultarile cu aliatii sai din NATO, in special pentru a decide "contributia" sa la "restaurarea pacii" in Libia.

"Schimbarea in Libia trebuie sa aiba loc in dinamica specifica acestei tari si nu cu interventia straina", a mai spus Erdogan, care conduce guvernul islamic-conservator, exprimand ingrijorarea Turciei cu privire la operatiunile militare in curs de desfasurare.

"Preocuparea noastra este intemeiata. In trecut, operatiunile de acest fel s-au transformat in ocupatie si au provocat mai multe victime civile", a spus el, referindu-se la Irak.

Intr-o declaratie pentru ziarul Hurriyet, Erdogan a subliniat ca Turcia nu va face parte dintre tarile implicate in atacurile aeriene asupra Libiei, dar ar putea contribui la operatiunile umanitare.

"Noi nu vom participa cu fortele noastre de lupta. Este de neconceput ca luptatorii nostri sa lanseze bombe asupra poporului libian", a mai spus el.

Erdogan a aratat ca angajamentul tarii sale in Libia ar fi de a asista cu marina sa la eforturile de "control" in Marea Mediterana si aeroportul din Benghazi, bastion al rebelilor.

Autoritatile din Ankara au solicitat luni ca doresc clarificari privind planurile de NATO in Libia.