Niveluri anormal de ridicate de substante radioactive au fost detectate in apa de mare in apropiere de centrala nucleara Fukushima, din Japonia. Anuntul a fost facut, marti, de compania care o exploateaza - Tepco.

Agentia France Presse relateaza ca substantele radioactive au fost detectate in esantioane de apa de mare prelevate, luni, la aproximativ 100 de metri sud de reactorul 1 al centralei Fukushima.

Intre timp, Autoritatea pentru Siguranta Nucleara franceza a avertizat ca emisiile radioactive de la centrala nucleara avariata Fukushima reprezinta o sursa de contaminare pe care Japonia va trebui sa o trateze timp de "zeci si zeci de ani".

Potrivit unor speculatii, materialul radioactiv elilminat in aer de la centrala nucleara Fukushima este posibil sa fi ajuns si in ocean, contaminand astfel vietatile marine.

Pe de alta parte, Statele Unite au anuntat ca vor controla si vor testa toate importurile de hrana care provin din Japonia. Si Uniunea Europeana a indemnat, la randul sau, tarile membre sa testeze importurile din Japonia, iar Italia este primul stat european care a interzis deja importul de produse alimentare din aceasta tara.