Ultimele doua reactoare care au fost conectate la curent electric sunt reactoarele 3 si 4, cele mai afectate in urma cutremurului si a valurilor de tip tsunami.

Anterior, premierul japonez Naoto Kan, afirmase ca situatia de la centrala nucleara Fukushima se imbunatateste incet dar sigur, potrivit agentiei de stiri nipone Kyodo.

Numarul mortilor si disparutilor in urma dezastrului din 11 martie de ridica la 21.000, arata cel mai recent bilant al politiei nationale facut public luni si citat de Reuters. Numarul mortilor este de 8.649, in timp ce numarul celor anuntati de catre familiile lor ca au disprarut a urcat la 13.262. Politia a identificat 4.080 de cadavre.

Situatia reactorului 2in ziua de luni

Camera de control a reactorului 2 de la centrala nucleara de la Fukushima (nord-estul Japoniei) ar putea fi repusa partial in functiune luni, anuntase anterior un oficial al Agentiei pentru siguranta nucleara, citat de agentiile internationale de presa.

"Este posibil ca unele echipamente sa poata functiona astazi (n.r. luni), cum ar fi sistemul de aer conditionat si de ventilatie, care este echipat cu filtre de carbune, care contribuie la blocarea accesului in interior a particulelor radioactive", a explicat acesta intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca "aceasta va imbunatati foarte mult mediul de lucru pentru tehnicieni".

"Printre echipamentele care ar putea fi repuse in functiune, sunt, de asemenea, instrumente pentru masurarea temperaturii si a presiunii", a mai spus oficialul.

O noua linie de electricitate, instalata vineri, permitea realimentarea cu energie electrica a instalatiilor de la reactorul 2 inca de duminica, dar instalatiile nu au fost inca repornite, din cauza necesitatii unor verificari multiple.

Multe componente importante trebuie sa fie schimbate, operatiune care necesita timp pentru ca sistemul sa revina la normal, a declarat oficialul.