Puterile occidentale au lansat in timpul noptii un nou val de atacuri aeriene asupra Libiei, dupa ce oprisera avansarea fortelor lui Muammar Gaddafi spre Benghazi. Interventia, autorizata de catre Consiliul de Securitate al ONU pentru protejarea civililor din mijlocul luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli, a fost criticata de catre secretarul general al Ligii Arabe, scrie Reuters. Actiunile Coalitiei internationale, condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie, s-au desfasurat asupra oraselor Tripoli, Zouari, Misrata si Sabha Sirte, atacurile aeriene tintind in special aeroporturile.

Avion de lupta francez, in drum spre LibiaFoto: Reuters

Actiunile au vizat si orasul Sabha (750 km sud de Tripoli), fortareata din fieful lui Muammar Gaddafi, dar si un "mic port pescaresc", situat la 27 km vest de Tripoli, a declarat Ibrahim Moussa, purtator de cuvant al guvernului. Acesta mai sustine ca atacurile au facut "numeroase victime" in randul civililor.

Colonelul Muammar Gaddafi este pasibil de a fi judecat de un tribunal international pentru crimele comise impotriva libieni, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Lene Espersen. Cel putin 40 de persoane au fost ucise luni si alte 300 ranite la Misrata in urma atacurilor trupelor lui Gaddafi. France Presse relateaza, citand martori, ca o baza navala situata la zece kilometri est de capitala a fost atinsa de bombardamente.

UPDATE 4: Presedintele american Barack Obama a declarat, marti, ca Statele Unite vor transfera in cateva zile comandamentul operatiunii din Libia, iar NATO vor avea rol coordonator.

UPDATE 3:Fortele coalitiei au putine informatii despre locul in care se afla Gaddafi , dupa ce un complex unde acesta locuieste a fost tinta unor bombardamente - a declarat, marti dimineata, comandantul coalitiei, generalul american Carter Ham, citat de France Presse.

UPDATE 2: Surse AFP au anuntat ca presedintele Sarkozy va merge marti la baza de Solenzara

UPDATE 1: O explozie puternica a fost auzita, luni seara, la Tripoli, urmata de tiruri antiaeriene, in apropiere de o resedinta a liderului Muammar Gaddafi, relateaza Reuters.

Filmul zilei de luni si reactiile tarilor implicate

SUA:Fortele americane vor viza obiective strict militare in Libia si nu vor avea ca misiune sustinerea unei ofensive terestre a insurectiei, a declarat generalul american Carter Ham, comandantul fortelor americane pentru Africa.

Misiunea armatei americane este clara si consta in impunerea unei zone de excluziune aeriana in Libia, a precizat el. "Nu avem ca misiune sustinerea fortelor opozitiei daca acestea e angajeaza in operatiuni ofensive", a adauga acesta.

Generalul Ham a notat ca fortele loiale colonelului Gaddafi stationeaza in proximitatea orasului Benghazi controlat de opozitie si arata "putina vointa sau capacitate de a relua ofensiva".

Fortele coalitiei internationale dispun de putine informatii despre locul unde se afla colonelul Gaddafi, dupa ce un complex unde locuia a fost tinta unor atacuri aeriene, a afirmat generalul Carter Ham. "Nu am ca misiune sa ma iau de aceasta persoana, nu il vom ataca, nu incercam sa aflam unde se afla", a spus generalul, intr-o conferinta de presa sustinuta la cartierul sau general din Stuttgart (Germania).

Franta:Interventia coalitiei internationale in Libia este un "succes" si NATO este "dispus sa vina in sprijin" in cateva zile, a declarat, la Bruxelles, seful diplomatiei franceze, Alain Juppe.

"Primul succes al interventiei noastre este limpede", deoarece "daca nu am fi facut nimic, Benghazi ar fi fost o baie de sange", a spus Juppe.

"Am salvat civilii din Benghazi", a sustinut acesta.

Actiunea militara din Libia are ca scop protejarea civililor si nu-l are drept tinta pe colonelul Muammar Gaddafi, a declarat un oficial de la Casa Alba, citat de Reuters.

"Nu este vorba de schimbarea regimului", a declarat Ben Rhodes pentru ziaristii care se afla in Air Force One, care efectueaza o cursa din Brazilia spre Chile.

Danemarca Colonelul Muammar Gaddafi este pasibil de a fi judecat de un tribunal international pentru crimele comise impotriva libieni, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Lene Espersen, citat de AFP.

"Desigur, el ar trebui sa fie judecat in fata unui tribunal international, deoarece trebuie sa raspunda pentru crimele sale impotriva poporului libian", a spus ministrul de externe al Danemarcei intr-un interviu pentru canalul de televiziune danez TV2 .

"Desigur libanezi trebuie sa-l rastoarne Gaddafi, iar noi ii putem ajuta prin a le face viata imposibila lui Qaddafi si sustinatorilor lui", a adaugat ministrul, a carui tara este angajata in operatiunile militare in Libia cu sase avioane de vanatoare F-16 si a unei aeronave de transport.

India:Ministrul indian al Afacerilor Externe, S.M Krishna, a cerut luni oprirea raidurilor aeriene asupra Libiei, estimand ca acestea risca sa afecteze "civili inocenti, cetateni straini si misiuni diplomatice".

"Regretam ca raidurile aeriene sunt in curs" de derulare", a declarat ministrul citat de agentia Press Trust of India, preluata de AFP.

Turcia: Nu intelegem de ce Franta actioneaza ca si cum ar detine conducerea operatiunilor militare

Turcia nu intelege de ce Franta se comporta ca si ar detine conducerea operatiunilor militare din Libia, a afirmat luni ministrul turc al Apararii, Vecdi Gonul, citat de AFP.

"Ne este dificil sa intelegem faptul ca Franta s-a situat prea avansat in aceste operatiuni", a spus el.

"Nu intelegem de ce Franta actioneaza ca si cum ar fi principalul executant al rezolutiei" 1973, votata de Consiliul de Securitate al ONU.

Italia refuza ideea unui razboi condus de coalitia internationala impotriva Libiei, a afirmat luni ministrul italian de Externe, Franco Frattini, care a precizat ca doreste sa verifice conformitatea primelor bombardamente cu rezolutia ONU.

Seful diplomatiei italiene a pledat la Bruxelles ca NATO sa preia comanda operatiunii militare din Libia lasand sa se inteleaga, in caz contrar, ca Roma ar putea sa nu mai autorizeze folosirea bazelor aeriene italiene.

"Acesta nu trebuie sa fie un razboi impotriva Libiei" ci aplicarea "integrala" a rezolutiei ONU", a precizat el.

Italia a acceptat sa ia parte la aplicarea rezolutiei votate de Consiliul de Securitate pentru a obtine "o incetare a violentelor", a reamintit Frattini.

Marea Britanie:Ministrul britanic de Externe, William Hague, a afirmat luni ca nu va exista o forta de ocupare sau de invazie in Libia si ca Liga Araba sprijina in continuare implementarea rezolutiei ONU.

Explozii sporadice si schimburi de focuri au fost auzite duminica seara, in Benghazi, doilea mare oras al tarii. Schimburile de focuri au durat aproximativ patruzeci de minute, potrivit unui jurnalist Reuters.

La Tripoli s-a auzit o explozie puternica si autoritatile au spus ca o cladire dintr-un complex al lui Gaddafi a fost distrusa de o racheta.

In Misrata, al treilea oras cel mai mare detinut de rebeli, aflat la 200 km est de capitala, tancurile guvernamentale au intrat in actiune dupa bombardarea unei baze din apropierea orasului de catre Occident.

Ministerul britanic al Apararii a anuntat ca un submarin a tras rachete de croaziera Tomahawk duminica seara, ca parte a unui al doilea val de atacuri. Italia a anuntat ca aviatia sa a intrat in actiune.

Statele Unite care desfasoara loviturile aeriene impreuna cu Marea Britanie, Franta, Italia, Canada si alte tari, au declarat ca apar roadele campaniei si ca prima zi a operatiunii lansate sambata dupa-amiaza, sub numele de cod "Odissey Dawn", a fost "o zi foarte buna".

Armata libiana a declarat un armistitiu unilateral duminica dupa ora 19:00 GMT, dar Casa Alba a anuntat ca nu recunoaste anuntul de incetare a focului din Libia si va continua sa puna in aplicare rezolutia ONU. Un purtator de cuvant al prim-ministrului David Cameron a avertizat ca autoritatile britanice ar lua in considerare anuntul de duminica de incetare a focului "daca ar fi pus in practica prin fapte si nu prin vorbe".

Duminica, Coalitia internationala anuntase ca se pregateste pentru o noua faza a ofensivei sale care isi propune atacarea liniilor de aprovizionare a fortelor loiale lui Gaddaafi pentru a limita capacitatea de lupta a acestora.

Stirea se actualizeaza