Razboiul din Libia, care pune fata in fata o coalitie a puterilor europene si Statele Unite, cateva tari arabe si pe rebelii din Libia impotriva Guvernului de la Tripoli, a inceput. Obiectivul pe termen lung este schimbarea regimului - inlocuirea lui Muammar Gaddafi si a Guvernului sau cu un regim construit in jurul actualei opozitii, asa-numitii "rebeli". Misiunea este cu certitudine mai clara decat strategia, iar strategia nu poate fi descifrata dupa primele miscari. Marea intrebare este daca razboiul se va limita la atacuri aeriene sau se va muta pe pamant, este de parere George Friedman, fondatorul Stratfor.

Strategia, considera Stratfor, ar putea consta insa in atacuri aeriene, atacarea centrelor de comanda si control ale fortelor libiene, plus atacuri directe asupra bazelor fortelor fidele lui Gaddafi. La aceastea s-ar putea adauga si o invazie si o ocupare a Libiei de aliatii straini.

Fondatorul Stratfor, George Friedman, se intreaba, insa, cat de departe sunt dispusi sa mearga aliatii pentru a forta schimbarea regimului din Libia? Cate resurse sunt ei dispusi sa puna la bataie in acest razboi?

George Friedman face si o comparatie cu razboaiele din Irak si Afganistan, unde razboiul a evoluat inspre ocuparea celor doua tari de trupele straine, iar schimbarea regimului a reprezentat doar un capitol de inceput.

Razboiul din Libia, subliniaza Stratfor, a inceput cu o operatiune de "decapitare" menita sa distruga sau sa izoleze actuala structura de comanda din Libia, iar urmatorii pasi i-ar putea reprezenta atacurile ce vor avea ca scop uciderea liderilor tarii - Muammar Gaddafi, fiii acestuia si alti apropiati ai sai.

Potrivit Stratfor, fortele coalitiei sunt recunoscute ca asi ai atacurilor aeriene, insa razboiul cu Muammar Gaddafi nu va putea fi castigat in acest fel, ci se va da pe pamant.

Intrebarea cheie, concluzioneaza Stratfor, este daca razboiul din Libia se va concentra pe atacuri aeriene (cum s-a intamplat in Kosovo) sau se va da pe pamant. Daca se va concentra pe atacuri aeriene pentru o perioada de timp, fara rezultate foarte clare, sau trupele aliate vor invada Libia.

In calea unei eventuale invazii a Libiei, mai scrie Stratfor, ar putea sta chiar Barack Obama: "Este greu de imaginat un Barack Obama care isi va asuma el insusi un al treilea razboi in lumea musulmana".

Daca totusi razboiul se va muta pe pamant, incheie Stratfor, atunci sunt toate sansele ca aliatii sa invinga, iar o parte din fortele lui Gaddafi sa treaca de cealalta parte a baricadei.