Alimentarea cu energie electrica va fi restabilita sambata la reactoarele 1, 2, 5 si 6 si duminica in reactoarele 3 si 4 de la centrala Fukushima 1 grav avariata in urma cutremurului cu magnitutdinea de 9 grade ce a lovit Japonia pe 11 martie, anunta AFP care citeaza Agentia nipona pentru siguranta nucleara.

Interventii la FukushimaFoto: Reuters

Se incearca si diminuarea daunelor provocate de tsunami-ul care a urmat cutremurului si care a impiedicat reluarea alimentarii cu energie care poate raci combustibilul uzat stocat in bazine de racire. Avarierea sistemului de racire a condus deja la eliberarea de emisii radioactive in atmosfera, iar situatia s-ar putea agrava daca pompele sistemului de racire nu vor fi puse in functiune imediat.

UPDATE (ora 11:20): Peste 1.000 de pacienti internati in spital au fost evacuati, sambata dimineata, cu ajutorul unor ambulante sau masini, anunta AFP. Decizia a fost luata in contextul instituirii unei zone de securitate pe o raza de 20-30 de kilometri in jurul centralei Fukushima. Localnicilor aflati inca in zona li s-a cerut sa nu iasa din case.

UPDATE (ora 11:12): AFP anunta ca la centrala de la Fukushima au fost conectate cabluri electrice, insa centrala nu este deocamdata alimentata cu energie electrica.

UPDATE 09.30: Nivele anormale de radioactivitate in lapte si spanac.

UPDATE: Fukushima: Guvernul intentioneaza sa furnizeze apa la reactoare 24 de ore din 24

Autoritatile japoneze au reusit sa reconecteze la sistemul energetic reactorul 2 al Fukushima Daiichi. Radicoactivitatea a inceput sa scada, dupa eforturile de racire a reactorului 3. De altfel, operatiunile de pulverizare a apei asupra reactoarelor au continuat si vineri dupa-amiaza.

Situatia la centrala nucleara Fukushima 1, grav avariata de cutremur, pare "relativ stabila" in comparatie cu ziua de miercuri, "ceea ce este un lucru pozitiv" - a declarat un expert de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica, preluat de France Presse.

Japonia a crescut nivelul de gravitate de la 4 la 5 la centrala nucleara de la Fukushima, a anuntat vineri Agentia Internationala pentru Energie Atomica, transmite Reuters. Nivelul este similar celui instituit in 1979, in urma accidentului de la Three Mile Island Nuclear Generating Station din Pennsylvania (Statele Unite).

Institutul de Cercetare al Porturilor si Aeroporturilor din Japonia a masurat la Ofunato, in prefectura Iwate, tsunami-ul care a ras de pe harta orase intregi, potrivit sursei citate.

Cele mai inalte valuri provocate de tsunami in Japonia s-au inregistrat in anul 1896 si au masurat 38,2 metri. Studiul institutului a fost efectuat vineri prin intermediul unui sistem de pozitionare prin satelit GPS

si a altor instrumente de masura, adauga Yomiuri Shimbun, citat de EurActiv.ro.

Riscul ca radiatiile din Japonia sa ajunga in Romania este mic, a afirmat la RFIministrul Mediului, Laszlo Borbely. Oficialul a mai precizat ca testele de rezistenta la centralele nucleare trebuie inasprite, dupa cutremurul din Japonia, pentru ca "nu-i de glumit!". El s-a declarat convins ca centrala de la Cernavoda va trece testele de rezistenta cerute de UE la nivel comunitar.

Premierul japonez: Situatia de la centrala Fukushima ramane in continuare foarte grava. Vom reconstrui Japonia inca o data

Vom reconstrui Japonia inca o data si vom depasi aceasta tragedie, a declarat vineri premierul japonez, Naoto Kan, in cadrul unui discurs televizat: "Dupa al Doilea Razboi Mondial Japonia se confrunta cu cea mai mare criza. Primim sprijin la nivel mondial. Nu avem timp sa fim pesimisti".

"Dupa al Doilea Razboi Mondial am avut o crestere economica miraculoasa gratie eforturilor poporului japonez si acesta a fost modul in care natiunea japoneza a fost construita", a mai spus Naoto Kan, citata de agentiile internationale de stiri.

Premierul japonez a sustinut ca situatia de la centrala Fukushima ramane in continuare foarte grava. Kan a promis ca statul va prelua "controlul ferm" asupra situatiei de la centrala nucleara Fukushima.