Confruntari violente intre fortele de securitate si manifestanti s-au produs, vineri, in localitatea Deraa, din sudul Siriei, transmite Reuters, citand un rezident. Protestatarii cereau incetarea faptelor de coruptie. Confruntarile au venit la doar doua zile dupa ce politisti in civil au dispersat circa 150 de demonstranti care manifestau pasnic in fata cladirii Ministerului de Interne de la Damasc. Manifestantii stransi miercuri in Piata Marjeh din centrul capitalei siriene cereau eliberarea prizonierilor politici.​

"Confruntarile din Deraa au loc in acest moment. Ele sunt violente", a afirmat un locuitor. Potrivit martorilor, cel putin doua persoane au fost ucise, iar alte cateva ranite dupa ce politistii au deschis focul impotriva protestatarilor. Manifestantii au strigat: "Dumnezeu, Siria, Libertate" si au acuzat familia presedintelui Bashar al-Assad de coruptie.

Miercuri, fortele de securitate au dispersat circa 150 de demonstranti stransi in Piata Marjeh din centrul capitalei siriene, care cereau eliberarea prizonierilor politici. Demonstrantii, multi dintre ei prieteni si rude ale opozantilor aflati in detentie, manifestau in liniste, in momentul in care au fost atacati de fortele de ordine.

Sute de politisti in civil i-au atacat pe manifestanti cu bastoane, cel putin unul dintre protestatari fiind ranit la cap.

Un martor a declarat pentru Reuters ca a vazut cel putin cinci manifestanti arestati de politisti. Dupa ce manifestantii s-au imprastiat, fortele de ordine au continuat sa aresteze protestatari si sa-i urce intr-un autobuz si intr-o camioneta, a declarat martorul.

Marti, circa 40 de persoane au manifestat in Damasc, strigand sloganuri politice impotriva Partidului Baath, de guvernamant.

Bashar al-Assad, care a venit la putere in urma cu 11 ani, este si liderul Partidului Baath, formatiune care conduce Siria din 1963.

Dupa inceperea protestelor care au dus la inlaturarea presedintelui tunisian Zine al-Abidine Ben Ali si a celui egiptean Hosni Mubarak, autoritatile siriene si-au intensificat campania de arestare a dizidentilor, a liderilor opozitiei si a scriitorilor independenti.