Fortele de ordine yemenite au deschis din nou focul, vineri, asupra manifestantilor din Sanaa, bilantul confruntarii ajungand la 30 de morti si peste 200 de raniti in randul protestarilor, anunta Reuters.

UPDATE: Presedintele yemenit a decretat stare de urgenta, dupa uciderea a 30 de protestatari si ranirea altor 200. Conducerea yemenita sustine ca fortele de ordine nu au tras in manifestanti, iar acestia s-ar fi impuscat intre ei. anunta Reuters.

Fortele de ordine au tras mai intai cateva focuri de avertisment in aer, dupa care au deschis focul asupra manifestantilor care protestau in apropierea Universitatii din Sanaa.

Dupa violentele de vineri, opozitia yemenita a anuntat ca exclude orice intelegere cu Guvernul, in conditiile in care 30 de oameni au fost ucisi: "Condamnam aceste crime. Nu exista nicio cale de a ajunge la o intelegere cu actuala conducere", a declarat un reprezentant al opozitiei.

Protestele din Yemen au izbucnit la mijlocul lunii februarie. Recent, presedintele yemenit a acuzat Israelul si Statele Unite ca ar fi orchestrat revolta araba: "Protestele care agita lumea araba "din Tunisia pana la sultanatul (...) sunt o furtuna orchestrata de Tel-Aviv, sub supravegherea Washingtonului", a afirmat seful de stat, aflat la putere de 32 de ani.

El a adaugat ca protestele din Yemen "nu sunt decat o tentativa de a imita" protestele din alte tari arabe, dar a avertizat ca "Yemen nu este Tunisia si nici Egipt, poporul yemenit este diferit".