Purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano a declarat ca autoritatile nipone vor evalua rezultatele operatiunilor de pulverizare a apei asupra reactoarelor de la centrala Fukushima Daiichi. Oficialul a mai spus ca actiunile de racire a reactorului 3 vor fi reluate, vineri dupa-amiaza, informeaza BBC.

Edano sustine ca va accepta ajutorul SUA pentru a rezolva situatia de la centrala nucleara. Primele date colectate de avioanele fara pilot al armatei americane, care au survolat centrala nucleara Fukushima, din nord-estul Japoniei, pentru a observa starea reactoarelor arata ca radiatiile puternice nu s-au raspandit pe o raza mai mare de 27 km de la reactoare. De asemenea, nu exista niciun indiciu ca eforturile de racire a reactoarelor au dat rezultate, informeazaNew York Times.

Chiar daca concluziile au fost linistitoare pe termen scurt, SUA mentine avertizarea prin care oamenii nu trebuie sa se apropie la o distanta mai mica de 80 de km fata de centrala nucleara, distanta mult mai mare decat cea stabilita de guvernul japonez.

Dupa ce oficialii americani si japonezi au evaluat diferit situatia de la Fukushima, acestia s-au intalnit joi la Tokyo pentru a compara rapoartele. SUA a lansat avionul de colectare a datelor cu acordul Japoniei in speranta obtinerii unor noi informatii, deoarece se crede ca TEPCO a subestimat constant riscurile si a actionat prea incet in incercarea de a limita avariile.

Intre timp, Tokyo Electric Power Company (Tepco), operatorul centralei nucleare incearca sa restabileasca alimentarea cu energie electrica partiala a centralei.

Guvernul japonez a cerut autoritatilor locale sa testeze alimentele pentru a vedea daca au fost contaminate radioactiv. Pentru prima data, guvernul a stabilit o valoare maxima provizorie a nivelului de radioactivitae din alimente. Potrivit Comisiei pentru Siguranta Nucleara, acesta valoare este putin mai mare decat cea acceptata la nivel international, informeaza Kyodo News.

Testarile se vor face in special pe alimentele proaspete produse in zonele apropiate de centrala nucleara.

Distribuitorii sunt insa, deranjati de decizia executivului nipon. Daca se va descoperi ca un aliment este contaminat, nimeni nu va mai cumpara niciun alt produs din respectiva regiune. Ei se tem ca vor ramane cu marfa buna nevanduta.

Autoritatile locale au inceput pregatirile pentru testari, care vor incepe cel mai devreme vineri. Dupa primele rezultate, valoarea provizorie a nivelului de radioactivitate va fi inlocuita cu una oficiala.