Zi speciala pentru irlandezii din toata lumea: Saint Patrick’s Day – ziua nationala a Irlandei, motiv de mandrie pentru milioanele de irlandezi raspanditi pe toate continentele. Zi speciala pentru cei aflati in capitala Irlandei, Dublin, acolo unde o impresionanta parada a adus in centrul orasului peste jumatate de million de oameni, dintre care, conform cifrelor oficiale, peste 150.000 de turisti veniti de afara special pentru aceasta zi.

Foto:

La ora 12 a debutat parada ce a avut ca tema simbolica alungarea starii de depresie cauzata de situatia economica a tarii. Nuvela “Brilliant” scrisa de Roddy Doyle, ce vorbeste despre doi copii care alunga din orasul lor cainele negru, a reprezentat inspiratia povestii paradei. Insa spectacolul a fost grandios si prin defilarea mai multor motive sociale din viata Irlandei, dar si gratie prezentei comunitatilor internationale care locuiesc in capitala Irlandei, sau prezentei mai multor formatii de artisti de strada din Spania sau SUA.

Campioana mondiala la box a Irlandei, Katie Taylor, a fost aleasa pentru a patrona ceremonia, conducand primul alai al paradei. Un imens caine negru si un elefant roz cu urechi i-au incantat pe zecile de mii de copii, mare parte dintre ei vopsiti pe fata in tricolorul irlandez: verde, alb, portocaliu.

Muzica live, interpretata de artisti plimbati cu care alegorice, costume traditionale irlandeze dar si straine, si verde, mult verde peste tot – acestea au fost imaginile centrale ce au defilat printre sutele de mii de oameni aflati joi in capitala Irlandei.

De-altfel orasul va avea un beneficiu de peste 50 de milioane de euro in urma acestei zile. La ora 2, clipa in care parada a luat sfarsit, miile de puburi din oras au fost luate cu asalt, multi turisti degustand, pe langa traditionalul Guinness, si berea verde – nelipsita de Paddy Day (bere blonda, normala, in care se pune un colorant alimentar verde).Iar magazinele de suveniruri nu au facut fata cererii, unul dintre cele mai la moda obiecte de vestimentatie fiind dresurile feminine negre, pictate cu traditionalul trifoi, asta pe langa celebrele palarii de spiridusi.

Au fost prezenti si multi romani in capitala Irlandei, veniti special din Romania pentru aceasta zi, iar in cadrul paradei au existat si reprezentanti ai comunitatii romanesti.

Ziua de st.Patrick’s Day se va incheia la fel de traditional: in puburi, vorbind, dansand si cantand, intr-o impletire multietnica fericita, pana la 2 dimineata.