Agentia France Presse a publicat joi seara mai multe fragmente din proiectul de rezolutie cu privire la situatia din Libia ce va fi supus votului Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit documentului, rezolutia prevede autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea "tuturor masurilor necesare" pentru protejarea civililor, dar exclude "o forta de ocupatie" in Libia.

Un vot final al Consiliului este asteptat in noaptea de joi spre vineri, ora 00.00 (ora Romaniei), au anuntat diplomatii americani.

Potrivit fragmentelor publicate de AFP si citate de Al Jazeera, rezolutia ONU:

  • "Solicita incetarea imediata a focului si a tuturor formelor de violenta, a atacurilor si abuzurilor impotriva civililor".
  • "Subliniaza necesitatea de a intensifica eforturile pentru a gasi o solutie la criza, care sa raspunda cererilor legitime ale poporului libian (...) cu scopul de a facilita dialogul care sa conduca la reforme politice necesare pentru a gasi o solutie pasnica si durabila".
  • "Solicita ca autoritatile libiene sa se conformeze obligatiilor lor in temeiul dreptului international, inclusiv umanitar, drepturilor omului si legislatiei privind refugiatii si sa ia masuri pentru protejarea civililor si satisfacerea nevoilor de baza, precum si asigurarea unei interventii rapide si fara obstacole a asistentei umanitare".
  • "Autorizeaza statele membre (...) sa ia toate masurile necesare pentru a proteja civilii si zonele populate aflate sub amenintarea unui atac, inclusiv in Benghazi, in timp ce exlcude forte de ocupatie straine in oirce parte a teritoriului libian".
  • "Solicita impunerea unei zone de excludere aeriana deasupra Libiei, cu scopul de proteja civilii".
  • "Solicita statelor membre sa ofere asistenta, pentru punerea in aplicare a zonei de excludere aeriana".
  • "Invita statele membre, in special cele din regiune, sa asigure punerea in aplicare a embargoului asupra armelor, impus prin Rezolutia 1970 (adoptata in 26 februarie 2011 - n.r.), prin inspectarea teritoriului, inclusiv a porturilor maritime si aeroporturlor, a navelor sau aeronavelor inspre sau dinspre Libia". 
  • "Deplange afluxul continuu de mercenari infiltrati in Libia si face apel la toate statele membre sa se conformeze strict obligatiilor Rezolutiei 1970 pentru a preveni aprovizionarea cu arme a acestora".
  • "Hortaraste ca toate statele membre sa refuze oricarui aparat de zbor inregistrat in Libia - ori daca acesta este detinut sau operat de cetateni sau companii din Libia - permisiunea de a decola, ateriza sau survola teritoriul lor, doar daca respectivul zbor a fost aprobat in prealabil, sau in cazul unei aterizari de urgenta".
  • "Hotaraste ca toate statele sa refuze oricarui aparat de zbor permisiunea de a decola, ateriza sau survola teritoriul lor, daca detin informatii ce ofera motive temeinice ca aeronava transporta materiale a caror aprovizionare, vanzare, transfer sau export sunt interzise... inclusiv provizii de arme pentru mercenari, exceptie facandu-se doar in cazul unei aterizari de urgenta".
  • "Decide ca masura inghetarii activelor financiare, impusa prin Rezolutia 1970, sa se aplice tuturor fondurilor si altor resurse economice aflate pe teritoriile statelor membre si care apartin sau sunt controlate, direct sau indirect, de autoritatile libiene... ori de persoane sau institutii ce actioneaza in folosul acestora sau sub indrumarea lor".
  • "Afirma hotararea ferma a statelor membre de a se asigura ca activele financiare inghetate in conformitate cu Rezolutia 1970 vor fi ulterior, cat mai curand posibil, puse la dispozitia si in folosul poporului libian".