Printre tancurile, avioanele si rachetele armatei Rusiei se gasesc si momeli: Moscova se doteaza de ani de zile cu echipamente militare gonflabile, care au ca scop inselarea unui eventual dusman, relateaza AFP.

Intr-un atelier din Hotkovo, la circa 50 de km de capitala, angajatii societatii Rusbal, fondata in 1993, reproduc in marime naturala copii ale tancurilor T 80, rachetelor S-300 sau avioanelor de vanatoare.

"Aceste dispozitive sunt eficiente pentru inselarea inamicului, ele protejeaza adevaratele arme", explica Victor Talanov, directorul uzinei, care produce si castele gonflabile si alte jucarii destinate copiilor.

Angajatii de la Rusbal spun ca e foarte dificil de facut diferenta, de la distanta, intre un tanc adevarat si unul fals. Echipamentele fabricate sunt spre exemplu echipate cu dispozitive care imita amprenta termica a adevaratelor arme.

"De la inaltimea unui bloc de 10 etaje, daca un tanc fals este amplasat langa unul adevarat, e foarte greu de facut diferenta. Cu atat mai mult cu cat produsele noastre degaja aceeasi caldura si emit aceleasi unde radio", explica Liudmila Stepanova, director tehnic la Rusbal.

Un alt avantaj, aceste arme gonflabile sunt foarte usor de amplasat. Un tanc, de exemplu, se umfla in cateva minute.

Rusia nu e singura tara care recurge la tinte false. Au procedat la fel tari precum China sau Canada.