O manastire tibetana din sud-vestul Chinei este inconjurata de politisti, dupa ce un calugar budist si-a dat foc, declansand astfel o miscare de protest, relateaza AFP.

"Intersectiile rutiere spre manastire sunt blocate de politie", a declarat un angajat al unui hotel apropiat de manastirea din Kirti, in provincia Sichuan (sud-vest).

"Oamenii pot intra dar calugarii nu au dreptul sa iasa. Ieri, toate magazinele de pe aceasta strada au fost inchise", a spus el, adaugand ca a vazut politisti batand un calugar si doi tineri in timpul protestelor.

Calugarul a decedat miercuri dupa ce si-a dat foc si a fost batut de politisti, a anuntat asociatia Campaign for Tibet, care are sediul la New York.

Doi politisti au incercat initial sa stinga flacarile, dar dupa aceea au inceput sa-l loveasca pe calugarul de 21 de ani, spun tibetanii din exil.

Corpul calugarului, cu numele Phuntsog, a fost adus la manastirea din Kirti situata in apropiere, moment in care zeci de calugari si civili au inceput sa protesteze.

Politia a intervenit dispersand manifestantii si arestand mai multe persoane, sustine aceasta asociatie.

Un calugar din manastire, contactat telefonic de AFP, a confirmat autoincendierea, fara a putea oferi alte detalii, deoarece era supravegheat de politie. "Nu pot discuta acum. Sunt oamani langa mine", a precizat acesta.

Autoincendierea a fost confirmata de agentia oficiala China Noua. El a murit joi dimineata, la peste zece ore de cand si-a dat foc, a precizat agentia de stiri.

Un oficial local spune ca tanarul ar fi murit deoarece calugarii nu au permis medicilor sa-l trateze.

"Desi politia l-a transportat de urgenta la spital, oficialul local a spus ca ceilalti calugari de la manastirea din Kirti l-au luat cu forta pe Phuntsog si l-au ascuns in manastire pana la ora 03,00 joi (19,00 GMT miercuri)", sustine agentia oficiala.

Este pentru a doua oara cand un calugar isi da foc la Kirti de la izbucnirea revoltelor anti-chinezesti din 2008, din Lhassa, cele mai sangeroase din Tibet in ultimii peste 20 de ani.

Politia chineza a deschis focul la inceputul anului 2009 asupra unui calugar care voia sa-si dea foc.

China, care afirma ca a "eliberat pasnic" Tibetul in 1951, controleaza strans Regiunea autonoma, precum si provinciile limitrofe cu populatie tibetana.