Anca Spataru, o romanca stabilita de doi ani si jumatate in Bahrein, vorbeste, la RFI, despre nemultumirile populatiei siite fata de regimul sunit aflat la putere dar si despre modul in care protestele din Egipt si Tunisia au influentat evenimentele din Bahrein.

"Chiar daca vorbim despre un regim autoritar, este tara cea mai liberala din Golf. Nimeni nu se astepta la asa ceva. Este situatia cea mai rea care se putea imagina."

In prezent, autostrazile sunt blocate, populatia nu mai are voie sa iasa din casa dupa ora 16 iar magazinele incep sa ramana fara provizii.

Noi ciocniri intre fortele de ordine si protestatari au avut loc miercuri in Bahrain.

Cel putin trei protestatari si doi politisti au fost ucisi in timpul ciocnirilor in timp ce alte cateva zeci de persoane au fost ranite.

Anca Spataru spune ca cei mai multi protestatari sunt tineri cu educatie care au actionat si comunicat in timpul protestelor dupa modelul revolutiilor din Tunisia si Egipt.

Fortele de ordine au preluat miercuri controlul asupra centrului capitalei, Manama, dispersand violent manifestantii. Acestia si-au instalat, in urma cu o luna, tabara in Piata Perlei, pentru a cere reforme.

Anca Spataru explica: "Populatia Bahrainului este compusa 70 la suta din siiti si restul suniti. Iar Guvernul si familia regala sunt suniti. Regimul a fost contestat tot timpul dar pasnic. Probleme sunt in primul rand sociale pentru ca majoritatea (n.r. siita) este saraca, locuieste la sat si nu are acces la acelasi nivel de viata ca minoritatea sunita. Nu au acces la acelasi nivel de educatie, nu au acces la aceleasi slujbe in Guvern. De exemplu, pretind sa aiba acces la slujbe in armata. Armata e compusa din pakistanezi si din straini si sunt foarte nemultumiti din cauza aceasta."

Tensiunile au crescut dupa ce regele Hamad Ben Issa Al-Khalifa a primit ajutor sub forma de trupe din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Pe fondul ultimelor evenimente, Anca Spataru a plecat miercuri dimineata spre Dubai impreuna cu familia.

Prezenta fortelor din Golf continua sa fie denuntata de siitii din strainatate, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, calificandu-o drept un "act hidos, sortit esecului".

In Irak, un demnitar siit de rang inalt, a condamnat represiunile asupra manifestantilor, pe care le-a numit "un act iresponsabil".